GUS-treurend-ouderpaar-replicaWoensdagavond startten aan het Duits militair kerkhof te Vladslo, waar de originele beeldengroep Het Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz staat, replica’s van deze beelden hun reis naar Rusland.  Waar de originele beelden een plaats vonden bij het graf van Peter Kollwitz, de zoon van de kunstenares, zullen de replica’s hun plaats vinden op het oorlogskerkhof van Rshew in Rusland waar zowel gesneuvelde Sovjet- als Duitse soldaten uit de tweede wereldoorlog begraven liggen.  Onder hen ook Peter Kollwitz, de kleinzoon van de kunstenares.  Of hoe deze tocht niet alleen de eerste en tweede wereldoorlog verbindt door de sneuvelplaatsen van Käthe Kollwitz’ zoon en kleinzoon te verbinden, maar meteen ook West- en Oost-Europa verbindt.

Käthe Kollwitz maakte de originele beelden enerzijds ter nagedachtenis van haar gesneuvelde zoon Peter maar anderzijds ook als oproep voor vrede.  In eerste instantie kregen ze hun plaats op de Duitse begraafplaats op de Esense wijk Roggeveld.  Toen bij de centralisatie van de Duitse kerkhoven, de graven van het kerkhof Roggeveld, waaronder dat van Peter Kollwitz verhuisden naar het Praetbos van Vladslo, verhuisde de beeldengroep mee.
De Volksbund Deutsche Kriegsgräbefürsorge gaf nu, 100 jaar na het begin van WO I en 75 jaar na het begin van WO II, opdracht een replica te maken van deze beeldengroep om deze een plaats te geven op de begraafplaats Rshew (Rusland) waar kleinzoon Peter Kollwitz begraven ligt.  De replica-beelden zijn net zoals de originele beeldengroep vervaardigd uit Belgisch graniet.  Er werd een digitale tekening gemaakt van de originele beelden waarna de beelden gefreesd konden worden uit de ruwe blok.  Beeldhouwers werkten vervolgens de beelden af en gaven het karakter.  Hierbij werden alle details als ogen, handen en vingers uiterst fijn uitgewerkt. Opmerkelijk is wel dat de replica’s 10 procent groter zijn gemaakt dan de originele beelden.  Ieder beeld weegt zo’n 1.100 kilogram.
De reis van de replica’s gaat van Vladslo naar Rshew via Gütersloh, Berlijn, Warschau, Minsk om uiteindelijk zijn eindbestemming in Rusland te bereiken op 22 september.

Het Duits militair kerkhof te Vladslo, waar 25.638 Duitse gesneuvelden hun laatste rustplaats kregen, mag rekenen op een nog steeds groeiend aantal bezoekers. Waar men in 2013 zo’n 55.000 bezoekers mochten geteld worden, mag er volgens burgemeester Lies Laridon dit jaar een verdubbeling van het aantal bezoekers verwacht worden.
Inmiddels kwam er een nieuwe informatieluifel en via verhalende teksten en sprekend beeldmateriaal ontdekt de bezoeker de rol van het Praetbos tijdens de eerste wereldoorlog, de monumenten in het bos, de geschiedenis van de Duitse begraafplaats zelf en de figuur Käthe Kollwitz en haar beeldengroep ‘Het Treurend Ouderpaar’.  Verder wordt mede dankzij Vlaamse subsidies ook de buitenkant en het interieur van het inkomgebouw gerestaureerd.  Tenslotte komt er ook een algemene restauratie van de begraafplaats waarbij er ook een natuurstenen verharding komt rond ‘Het Treurend Ouderpaar’.  De toegankelijkheid van de begraafplaats zal nog verbeterd worden door een nieuwe toegang voor mindervaliden.

Op het startmoment van de tocht van de replica’s was ook een uitgebreide Duitse delegatie aanwezig waaronder de Duitse ambassadeur Cuntz.  Deze delegatie hield eraan ook een persoonlijk bezoek te brengen aan de familie Musseeuw in de Houtlandstraat.  Reeds decennialang nemen de imiddels hoogbejaarde Musseeuws de taak van conciërge van deze Duitse begraafplaats op zich. (DLD)