Diksmuideling Tom Durie, regisseur bij het Diksmuids jeugdtheater De Toverlantaarn, heeft vrijdagavond de tweejaarlijkse Gouden Meeuw voor beste regie gewonnen.  Dat is een prijs die wordt uitgereikt door de VZW Open Doek, de koepelorganisatie van het amateurtheater in Vlaanderen.  Tom Durie kreeg de Gouden Meeuw voor de regie, de vormgeving en de tekstbewerking van de jongste productie van De Toverlantaarn “Gesplitst” dat in april gespeeld werd in CC Kruispunt voor 950 bezoekers tijdens vier voorstellingen.  Van de 36 groepen die deelnamen aan dit tweejaarlijks theaterfestival, was de Diksmuideling de enige die op de proclamatie een Gouden Meeuw kreeg voor regie.  Daarnaast waren er ook nog eervolle vermeldingen en nominaties voor zeven acteurs van “Gesplitst”.

Tom Durie kon er om professionele redenen zelf niet bij zijn in CC De Spikkerelle in Avelgem waar de proclamatie van de Gouden Meeuw plaats vond.  Maar zijn ouders, Dirk Durie en Rita Osaer, die eveneens nauw betrokken zijn bij de werking De Toverlantaarn mochten er de Gouden Meeuw van hun zoon in ontvangst gaan nemen.
Voor Tom Durie kwam deze Gouden Meeuw als een verrassing.  De Toverlantaarn had in 2011 al eens 4 Gouden Meeuwen mee naar Diksmuide genomen met de musical “3 Musketiers”.  Toen was nog maar één gezelschap er in geslaagd 4 dergelijke prijzen in de wacht te slepen voor één zelfde productie.  Maar dat men ook met een kleinere productie als “Gesplitst” een Gouden Meeuw zou winnen kwam als een verrassing.   Voor Tom Durie had De Toverlantaarn zich enkel ingeschreven voor dit theaterfestival omdat dit voor wat extra spanning en stimulans zorgt voor de groep.  Maar dat extraatje dat men vrijdag kreeg was natuurlijk een mooie opsteker.
Voor Tom Durie was de jury ook lovend voor het project jeugdtoneel van De Toverlantaarn in zijn geheel.  Ze zien een duidelijke groei bij de jonge toneelspelers.  Ze apprecieert dan ook dergelijke projecten als De Toverlantaarn.
Naast de Gouden Meeuw voor Tom Durie had de jury dan ook nog eens eervolle vermeldingen en nominaties voor zeven spelers.  Eervolle vermelding : Robrecht Neyrinck, Kasper Vervliet, Maxim Vermeersch en Jeroen Logghe.  Daarnaast waren er ook nog nominaties voor Lies Debucquoy, Leen Remaut en Jannes Packet.

Na een boeiend werkjaar gaat De Toverlantaarn nu even in zomerslaap maar intussen zijn wel de voorbereidingen gestart voor volgend seizoen wanneer De Toverlantaarn 20 jaar bestaat.  Dan denkt men aan 2 producties.  En intussen wordt ook al gewerkt aan de derde musical van De Toverlantaarn die men voorziet in 2017.  Voor Jekyll & Hyde starten de audities al in het najaar van 2015.

Meer info over De Toverlantaarn: klik hier. (DLD)