De Keiemse NationaleSrijdersBond-afdeling De IJzerwacht heeft tijdens deze herdenkingsperiode rond de eerste wereldoorlog al enkele activiteiten opgezet.  In 2014 was er een tentoonstelling in De Kring waarvoor meer dan 1.000 bezoekers afzakten naar het Keiems ontmoetingscentrum.  In 2015 was er een spreekbeurt rond de militaire stellingen van de aanwezige legers in en rond Tervaete en dit jaar was er al een oorlogsconcert in samenwerking met de plaatselijke harmonie.  Op vrijdag 23 september is er nu een voordracht door Keiemnaar en oud-Fortemnaar Frank Becuwe die het zal hebben over het bier tijdens de oorlogsjaren, een niet alledaags thema maar daarom niet minder boeiend volgens NSB-voorzitter Franky Debergh.

Frank Becuwe is al 30 jaar trekker van het vrijwilligersproject rond het brouwerijmuseum De Snoek in Fortem (Alveringem).  Maar hij is ook auteur van verschillende boeken.  Zo bracht hij bij uitgeverij De Klaproos ook een boek uit “Bier aan het IJzerfront, het verhaal van de dorst in de grote oorlog”. In de Westhoek, waar het toen krioelde van de Vlaamse, Waalse, Franse, Engelse, Schotse, Ierse, Australische,… soldaten, sloeg immers iedereen met wat ondernemingszin munt uit hun aanwezigheid door te wassen voor de soldaten, een winkel of café te openen of … een handeltje in Franse en Engelse bieren op te zetten. De honger van de soldaten moest immers gestild en hun dorst gelest worden.  Door de grote vraag naar bier brouwden veel brouwers dan ook maar liefst vier- tot vijfmaal zoveel als voor de oorlog. Zo verelfvoudigde brouwer Deeren in Eggewaertskapelle in 1916 zijn productie. Samen met de bierbrouwerijen deden ook de herbergen gouden zaken, ook al waren de openingsuren gereglementeerd en viel het voor dat dronken soldaten de boel kort en klein sloegen.  Kortom, bier aan het IJzerfront, het is een niet alledaags thema.  Voor NSB-voorzitter Franky Debergh is deze in Keiem wonende auteur van dit boek dan ook de geknipte man voor een boeiende avond.
Deze voordracht vormt het tweede deel van een Breughelavond waarbij op vrijdag 23 september een boterham met ham, kaas of paté wordt aangeboden met een streekbier in OC De Kring.  Hiervoor wordt 15 euro gevraagd en inschrijven kan bij de NSB-bestuursleden of bij voorzitter Franky Debergh.  (DLD)

Illustratie : uitgeverij De Klaproos