Momenteel worden de toeristische verhuisdozen gevuld in het huidig kantoor op de Grote Markt, naast de ingang van de Boterhalle.  Volgende week gaan de toeristische diensten immers verhuizen en hun intrek nemen in het volledig gerestaureerd gebouw op de hoek van de Grote Markt en de Van Pouckestraat.  Toeristen zullen daar voortaan de troeven van Diksmuide en bij uitbreiding van de hele Westhoek op een rustige manier kunnen ontdekken vooraleer aan hun eigen ontdekkingstocht te beginnen.  Voor de Diksmuidelingen zelf worden er in het nieuw toerismekantoor opendeurdagen georganiseerd op zaterdag 25 en zondag 26 april, telkens van 10 uur tot 17 uur.  Daarna zal eind april ook de dienst evenementen zijn intrek nemen op de eerste verdieping van dit gebouw.  Dat ligt in de schaduw van het stadhuis dat momenteel eveneens wordt gerestaureerd.  Men verwacht dat het stadhuis zelf in de loop van het najaar opnieuw in gebruik kan genomen worden.

Het huidig toerismekantoor werd in 1992 in gebruik genomen en werd toen ingericht volgens de toen geldende normen.  Kreeg men er tijdens dat eerste jaar 5.000 bezoekers over de vloer, in 2013 was dit aantal al verviervoudigd.  Tijdens het WO I-herdenkingsjaar 2014 mocht men een uitschieter noteren van 27.000 bezoekers.  Maar intussen was gestart met de restauratie van de vroegere stadsontvangerij aan de overzijde van de Grote Markt.  Dat gebouw had voorheen ook nog een onderkomen geboden aan de Diksmuidse politie.
De aanpalende garages waar vroeger de politiewagens gestald werden, werd betrokken bij het project van het toerismekantoor.  Dat zorgde voor enerzijds extra ruimte en anderzijds ook voor een betere toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, zo leren we van toerismeschepen Karline Ramboer.  Via de poorten, die uitnodigend open blijven staan, komt de bezoeker in een eerste inkomruimte waar men alle toeristische folders van de regio kan vinden.  Wie meer info wil, kan vervolgens naar de interactieve kaartenkamer waar men digitale plattegrondskaarten kan raadplegen.  Vervolgens kan men ook nog opteren voor een persoonlijk advies aan de balie.  Door te opteren voor deze drie-staps-gewijze ontvangst, wil men ook de service van het personeel aan de balie verbeteren.  Het overhandigen van de folders hoeft niet meer en de vrij gekomen tijd kan beter besteed worden aan de meer gerichte vragen van de zoekende toerist.
In het najaar zal de bezoeker vanuit de dienst toerisme ook kunnen afdalen in de kelders onder het stadhuis om er de verhalenschat van Diksmuide en de Westhoek te ontdekken.  Voor Peter Demarrée van de toeristische dienst moeten deze geklimatiseerde kelders toelaten er thema-tentoonstellingen op te zetten.  Met schilderijen en voorwerpen uit de eigen collectie wil men bezoekers aanzetten stad en streek te gaan verkennen.  Dit keldergedeelte zal overigens ook aansluiten bij het stadsarchief die ook in deze kelders zijn onderkomen zal krijgen.

Voor schepen Karline Ramboer zal Diksmuide met dit nieuw toerismekantoor en zijn kwaliteitsvol onthaal voldoen aan de wensen van de hedendaagse bezoeker .  Ze is er van overtuigd dat het toeristisch-recreatief imago van Diksmuide en de lokale economie hier de vruchten van zullen plukken.  De restauratie van dit toerismekantoor kostte een kleine 600.000 Euro.  Doordat Diksmuide kon rekenen op een pak subsidies wordt het gedeelte dat ten laste is van de stad herleid tot 134.000 Euro. (DLD)