Groen trekt uiteindelijk met 17 kandidaten, of beter “doeners” zoals Groen ze omschrijft, naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.  Volgens Groen-voorzitter Erik Eloy werd geen volledig lijst beoogd.  Maar met een stem in de Diksmuidse gemeenteraad wil ze toch een groener Diksmuide nastreven.  Een jaar lang werd er maandelijks gezamenlijk nagedacht hoe men, vertrekkend van onderuit, tot een groenere stad kan komen, een Diksmuide waarin iedereen zich thuis voelt.  En voor Groen bereikt men de beste resultaten als men de Diksmuidelingen laat meedenken.  Groen wil niet langer een sturend beleid maar wel een luisterend beleid.  Dat heeft geresulteerd in tien oplossingen waarmee men samen de klimaatambities kan waar maken, waarmee men samen kan bouwen aan een Diksmuide voor de toekomst.

  1. Ruimte duurzaam beheren.  Groen wil een verdichting in de binnenstad, meer open en groene ruimte in en rond de stad en een herstel van het platteland.  Groen wil maximaal 5 bouwlagen in de stad, 4 in de dorpen. Verder wil men een veilig lokaal fietsnetwerk, wandelzones zonder gevaren en trage wegen die opnieuw kunnen gebruikt worden.  Tenslotte mogen gedeeltelijke of volledige herbestemmingen van parochiekerken geen taboe meer zijn.
  2. Dorpspunten moeten dorpen waar buurtwinkels en cafés verdwijnen en dreigen slaapdorpen te worden, opnieuw leefbaar maken.  Deze plaatsen van ontmoeting moeten gecombineerd worden met een mobiele dienstverlening die terug naar de mens gaat en niet omgekeerd. Deze oplossing bestaat reeds in Poperinge.
  3. Groen wil ouderen en kwetsbaren langer de kans geven om zo lang mogelijk in eigen buurt te wonen.  Via het dorpspunt kan er 24 uur op 24 uur assistentie voor ouderen aangeboden worden.  En dat dorpspunt moet ook een ontmoetingsplek worden om eenzaamheid te voorkomen.  Tenslotte wil men de mantelzorgpremie optrekken van 40 euro naar 75 euro.
  4. In Diksmuide, waar er veel verouderde huizen zijn, moet er ook plaats zijn voor kwaliteitsvol en betaalbaar wonen. Ook voor alleenstaanden en éénoudergezinnen.  Kansarmen en kwetsbaren hebben immers voor Groen ook recht op een comfortabele woning.  Via een klimaatloket kan men burgers ook informeren over de bestaande energiezuiniger oplossingen.
  5. Groen ondersteunt actief kleinschalige en milieuvriendelijke landbouw en wil lokale producenten promoten met een spaarkaartactie voor locale producten en wekelijkse lokale markten in de dorpen.  In de dorpspunten kan er ook een initiatief opgezet worden : van boer tot bord.  Tenslotte wil men ook initiatieven als “donderdag = veggiedag” actief promoten.
  6. Een betere en andere mobiliteit via het S(tappen)T(rappen)O(penbaar vervoer)P(ersonenvervoer)-principe.  Men wil de combinatie fiets-trein en het autodelen promoten.  Er moet een fietsactieplan met veilige en snelle fietsverbindingen uitgewerkt worden, tegen 2020 moeten er evenveel fietsparkeerplaatsen als autoparkeerplaatsen komen, er moet een fietsstraatnetwerk komen tussen scholen en buurten en men wil fietsverzamelplaatsen inrichten om samen naar school te fietsen.  Tenslotte wil men het sluipverkeer laten verdwijnen van de landelijke wegen die men wil voorbehouden voor landbouwverkeer en trage weggebruikers.
  7. Groen wil een stadsrandbos, meer groen in de straten en speel- en ravotnatuur in de dorpen.  Met de actie “landschapbouwers” wil men milieubewegingen en de landbouwgemeenschap met elkaar in dialoog laten gaan. Verder wil men natuurgebieden, openbare domein, dorpen en het centrum verbinden via een groene as.
  8. De voorbije 5 jaar is volgens Groen de kansarmoede verdubbeld in Diksmuide.  Groen wil dat mensen die in armoede leven, niet alleen opnieuw de weg vinden naar hulpverlening maar ook toegang krijgen tot de cultuur- en sportwereld.
  9. Via het tijdelijk huren aan een voordelige prijs van leegstaand winkelpand wil Groen een positief klimaat creëren voor jonge en creatieve ondernemers.  Ze wil ook “De Groene sleutel” bekend maken, een internationaal keurmerk voor duurzame vakantieverblijven.  En tenslotte moet er ook één gemeentelijk ondernemingsloket komen.
  10. Groen is pleitbezorger van een glazen democratie met een absolute openheid en transparantie. Inspraak is immers op vandaag een dode letter.  Via een innovatielabo kunnen projecten van onderuit groeien.

De zeventien doeners van Groen :
1. Gert Maertens (51 j.) – communicatiemedewerker – Diksmuide
2. Fabienne Laridon (52 j.) – vroedvrouw en nachtverpleegkundige – Kaaskerke
3. Erik Eloy (54 j.) – regiomedewerker Westtoer – Diksmuide
4. Günther Claes (39 j.) – boomverzorger – Kaaskerke
5. Rebecca Gunst (36 j.) – dierenrechtenactiviste – Esen
6. Elke Maertens (42 j.) – leer- en speelkracht – Diksmuide
7. Benjamin Migom (21 j.) – student informatica – Diksmuide
8. Joeri Gunst (30 j.) – groen arbeider – Vladslo
9. Jean-Claude Monsy (59 j.) – onderstationchef NMBS – Esen
10. Leen Boermans (52 j.) – kok – Beerst
11. Liliane Van Eeckhoudt (56 j.) – thuisverpleegkundige – Diksmuide
12. Maria Desaever (64 j.) – natuurgids – Pervijze
13. Daan Vanoutryve (50 j.) – muzikant en autocarchauffeur – Lampernisse
14. Linda Coulier (62 j.) – sociaal verpleegkundige – Esen
15. Jakke Bellengé (64 j.) – gepensioneerd kok – Esen
16. Tine Vanthuyne (51 j.) – leerkracht haarzorg – Diksmuide
17. Marc De Blieck (57 j.) – uitbater Fot’oeil – St.-Jacobskapelle

Dinsdag laat eDiksmuide het licht schijnen op het programma en de kandidaten van Idee Diksmuide. (DLD)