Van 29 september tot 2 oktober zijn er zes theaterwandelingen op het kasteeldomein van De Blankaart te Woumen.  “Vrouwen in de Voorlinie” brengt het verhaal van “voorlinie”-dames die 100 jaar terug een voortrekkersrol speelden tijdens de oorlog.  Maar auteur en regisseur Kathelijn Vervarcke heeft die verhalen ontdaan van hun heroïsch laagje die ze door de jaren heen hebben gekregen.  Zo krijgen de deelnemers aan deze theaterwandeling het menselijk gelaat te zien van deze vrouwelijke oorlogshelden.  Cultuurschepen Karline Ramboer was bij de avant-premiere alvast vol lof, voor haar moet men dan ook deze theaterwandeling gezien hebben.

Met “Vrouwen in de Voorlinie” komt er een vervolg aan de theaterwandeling “Ontmoeting in de Tuin van de Eeuwigheid” die twee jaar terug werd gebracht in het Praetbos te Vladslo.  Deze maal koos men voor het feeërieke decor van De Blankaart.  In het kasteelpark, dat ook nu weer een passende en sfeervolle verlichting kreeg, komt het publiek bij vier scenes terecht waar de dames elk hun eigen verhaal brengen, hun menselijke kant tonen.  In tegenstelling tot 2 jaar terug zijn de scenes wel statischer geworden, men gaat meer uit van de dialoog.  Minder spel maar meer woord.
Van de vliegende Pervijse verpleegsters, vertolkt door de zussen Morgane en Maxine Van Tiggel, horen we dat ze verre van twee handen op één buik waren.  De Diksmuidse Fauve en Marthe Maertens brengen dan weer Madame Tack en Mietje Boeuf, de twee soldatenmoeders, tot leven.  Maar ook hun leven kende tijdens die oorlog minder mooie momenten. Zij worden begeleid door een muzikaal trio die gevormd wordt door Vera Coomans, Soetkin Collier en Sara Salverius.  Dit muzikaal intermezzo is een goeie vondst van regisseur Vervarcke.  Andrea Croonenbergs brengt dan weer een heel afstandelijke Koningin Elisabeth, al geeft ze, in tegenstelling tot haar lichaamstaal,  te kennen zich in te zetten voor haar landgenoten.  Käthe Kollwitz, prachtig vertolkt door Katelijne Verbeke, toont dan weer het verdriet van de moeder-kunstenares om haar gesneuvelde zoon Peter.  Daar wordt ook de link gemaakt naar de tweede wereldoorlog, toen ook haar kleinzoon, met dezelfde naam Peter, aan het Russische front sneuvelde  Tenslotte is er nog een mooi samenspel met Antje Deboeck, Margo Carton en Gail Herman die het verhaal van Marie Curie en haar mobiele militaire radiologiecentra brengen.
Afsluiten doet men op de trappen van het Blankaartkasteel met een, ietwat te lang uitgesponnen en ook al vrij statische slotscene waar de link wordt gelegd naar het heden met ondermeer het opkomend Diksmuids talent met Luna Fornaro en Xenia Duwein. Geven we tenslotte nog mee dat de kasteeldame, die ontvangt en uitwuift wordt gebracht door Hilde Veulemans.

De zes voorstellingen gaan door op donderdag 29 en vrijdag 30 september, telkens om 20 uur, op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, telkens om 15 uur en 20 uur.  Men wordt er verwacht 15 minuten voor de voorstelling.  Parkeren kan in de straten in de omgeving maar men moet dan wel nog eventjes stappen tot aan de locatie van de voorstelling.
Er zijn nog tickets voor de voorstellingen van donderdag, zaterdag en zondag.  Voor de voorstelling van vrijdag zijn alle tickets al de deur uit.  Volwassenen betalen 14 euro, voor min-18-jarigen is dat 5 euro.  Reserveren kan via www.cckruispunt.be.  Maar tickets zijn ook te koop aan de balie van zowel CC Kruispunt als het toerismekantoor op de Grote Markt.  Gezien reeds meer dan 1.200 kaarten verkocht zijn, is het tijdig aanschaffen van de laatst beschikbare tickets wel de boodschap.  (DLD)