Op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus, gaat aan de voet van de IJzertoren de 13de uitgave van het familiefestival Ten Vrede door.  Ontstaan vanuit de boodschap van de frontsoldaten uit de eerste wereldoorlog “Nooit meer oorlog, Zelfbestuur, Godsvrede” richt Ten Vrede zich hiermee tot alle leeftijden.  Het biedt ook aan artiesten een forum waar kunstenaars hun vredescreaties kunnen tentoonstellen.  Het festival streeft dan ook, over politieke grenzen heen naar meer verdraagzaamheid, hopend dat dit zal leiden naar de utieme wens van ieder mens: Vrede.  Ten Vrede is dan ook uniek in het festivallandschap want het is een festival met een boodschap.

In de aanloop naar het festival is op vrijdag, tussen 10 uur en 18 uur de Via Dolorosa-bus te gast op de Grote Markt.  In deze bus kan men kennis maken met het verhaal van de terugtocht van de Belgische troepen vanaf de Duitse grens tot aan de IJzer.  Bezoekers kunnen er ook een vredewens achterlaten voor een van de conflicten die vandaag overal ter wereld de vrede bedreigen.
Op vrijdag zal VRT-oorlogscorrespondent Rudi Vranckx als eregast op Ten Vrede ook zijn vredesboodschap brengen.  Daarnaast onthult hij om 18 uur aan de Hoge Brug een vredemonumentje waarbij er ook honderden witte vredesbalonnen met vredeswensen zullen opgelaten worden.  Aansluitend houdt Rudi Vranckx nog een toespraak in het auditorium van het Museum aan de IJzer.  Europees president Herman Van Rompuy, die eerder als eregast was aangekondigd, heeft zich laten verontschuldigen.  Hij heeft op vrijdag onverwachte verplichtingen op een Europese top.
Op vrijdag is er om 19.30 u een optreden van Customs.  Om 21 u is er dan de Q-party met DJ’s Sven Ornelis, Bart-Jan Depraetere en Maarten Vancoillie.

Op zaterdag zijn er verder optredens van The Konrad Koselleck Big Band, Stef Bos, Urbanus en de Fanfaar, Panache Culture (reggae uit Vlaanderen en Wallonië), Sons of Navarone, Väsen en tot slot ook de Chieftains. Om 15.30 uur vindt IJzerklanken met Waldo Geuns en Brigitte Raskin plaats. Tevens zijn er diverse infostanden en workshops djembé.
Op zondag treden vrouwenkoor Belladonna, ’t Westvlams gemiengeld vintekoor, Willem Vermandere en zoon Peter en Rob de Nijs op.

Drie dagen lang is er ook volop kinderanimatie. Het Grote Minicircus van Compagnie Hoetchatcha treedt vrijdag op. Daags nadien zijn er Solo Circus van Compagnie Hoetchatcha, Ex-aequo van Circus Katoen en de Vuurshow De Bokkenrijders van Circusatelier Woesh.  Op zondag is er vanaf 11u de Welpenworp. Voorts zijn er Caravona Circus, Ex-aequ o van Circusatelier Katoen en Bokx van Circusatelier Woesh. Ook jeugdauteurs Marc de Bel en Patrick Lagrou zijn weer van de partij.

Gedurende het festival Ten Vrede is de toegang tot het Museum van de IJzer begrepene in het inkomticket van Ten Vrede.

Ter gelegenheid van Ten Vrede organiseert Diksmuide nog een vrijwilligersfeest voor iedereen die in Diksmuide actief is in zowel het verenigingsleven als bij vrijwillige dienstverlening.  Zij worden vanaf 12.15 uur op de festivalweide ontvangen waar zij getrakteerd worden met een glaasje cava.  Vervolgens kunnen ze nog aanschuiven voor een puntzak friet met saus en een worst.  En uiteraard kunnen de Diksmuidse vrijwilligers ook genieten van de optredens op zondag.

Meer info over de programmatie en tickets is terug te vinden op www.tenvrede.be (DLD)