Van vrijdagavond 28 augustus 19.30 uur tot zondag 30 augustus 16.30 uur gaat op de bedevaartweide, aan de voet van de IJzertoren voor de 14de maal het festival Ten Vrede door.  Volgens de organisatoren moet dit zowat het gezelligste festival van Vlaanderen zijn met niet alleen een stevige brok muziek maar ook met pakken heerlijke sfeer bij de randanimatie.  Kenmerkend voor Ten Vrede is de combinatie van uiteenlopende muziekgenres als wereldmuziek, rock, chanson, folk, …  Maar het festival Ten Vrede moet vooral de aanwezigen doen nadenken over oorlog en doen werken aan vrede.  Hoe kan dit beter in de schaduw van de voet van de IJzertoren met nooit meer oorlog, plus jamais de guerre, no more war, nie wieder krieg, …

Voor de muziek op Ten Vrede zorgen ondermeer Het Zesde Metaal, Sioen, Ficher-Z, Compagnie Hoetchatcha, Marc De Bel, West Coast Pipe Band, Vredestroubadour, Jan De Smet, Folgazan, Guido Belcanto, Jonas Van Thielen, Tarabband, Yevgueni, Calos Nunez, De Piepkes, Lien & Bart, Ivan Heylen, Radio Guga, Wak Maar Proper en Odiel Van Caeyzeke.  Met de laatste twee zorgen de organisatoren ook voor een Diksmuidse inbreng.

Maar naast muziek besteedt het festival ook aandacht aan poëzie, workshops, theater, film, kinderprogramma’s en animatie, Ten Vrede is dan ook een happening voor jong en minder jong, voor gezinnen en verenigingen, voor vrienden en familie.  Maar Ten Vrede wil ook een ‘schreeuw’ zijn om een halt toe te roepen aan oorlog, geweld en terreur.  Zo is er naast de infostanden en tijdelijke expo’s ook het actuele debat “vluchtelingenproblematiek vroeger en nu” op zaterdag 29 augustus met moderator-journalist Rik Van Cauwelaert.

Ten Vrede helpt ook mee 600.000 kleibeeldjes te boetseren in het kader van “Comingworldrememberme” dat nog aan de IJzertoren loopt tot 6 september.  Elk van deze beeldjes uit klei staat symbool voor één van  de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de eerste wereldoorlog.  Wie een beeldje maakt betaalt 5 Euro voor het project.  In het voorjaar van 2018 wordt dan met de 600.000 beeldjes een kunstinstallatie uitgewerkt op een van de meest bevochten plekken van de eerste wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper.  Deze installatie staat symbool voor vrede en daaraan werkt het Museum aan de IJzer dus graag mee.

Dagtickets: 10 EUR (vvk) en 15 EUR (add). Weekendtickets: 25 EUR. Meer info over programma en tickets van Ten Vrede : www.tenvrede.be (DLD)