’t Land van Vlierbos op en rond de hoeve op het provinciaal domein IJzerboomgaard in Kaaskerke is opgestart.  Zowel de samentuin, de zelfpluktuin, als de kinderboerderij en de cafetaria IJzerboomgaard met zijn terras op de binnenplaats van de hoeve zijn nu al volledig in werking.  Komend weekend wordt dan ook alles officieel geopend.  In het kader daarvan worden er tijdens het weekend van 22 en 23 juni belevingsdagen georganiseerd.  Bezoekers kunnen er dan ontdekken wat er allemaal te beleven valt op ’t Land van Vlierbos.  Er worden verschillende activiteiten voorgesteld.  Men kan op de boerderij terecht voor actieve natuurbeleving tijdens de dauwtrip of één van de fietstochten.   Voor de families zijn er zowel zaterdag als zondag heel wat workshops, men kan er look en ui vlechten, granola maken, sleutelhangers maken,…  Verder wordt er ook gezorgd voor enkele culinaire en muzikale intermezzo’s met het ontbijt op zondagmorgen, de groentenbarbecue op zaterdag en het aperitiefconcert op zondagmiddag.  Voor het volledig programma van deze belevingsdagen tijdens het komend weekend : klik hier.  Let wel, voor de dauwtrip met ontbijt en de groentenbarbecue moet er vooraf ingeschreven worden. De rest van de activiteiten zijn vrij toegankelijk.

’t Land van Vlierbos wil een levendige plek zijn waar mens, dier en natuur volop in interactie zijn. Men ziet er dan ook alles met de seizoenen mee evolueren. Het sfeervolle kader laat de bezoeker in alle rust luieren of actief genieten. Men kan gewoon komen zien, herontdekken of al doende bijleren. Iedereen is er welkom.  De hoeve produceert heerlijke gezonde kleurrijke groenten en plukvers fruit. Men kan er genieten van de producten die er de weg van veld of boomgaard tot eindverwerking hebben gevolgd.  Zo krijgt men een beter zicht op het geheel van landbouw tot consumptie. ’t Land van Vlierbos werkt verder actief mee aan de nieuwe samenleving waarbij ecologie, verduurzaming en de biologische aanpak belangrijker worden. Bovendien wil men een sociale functie vervullen door hun mensen de kans te geven hun talenten er te benutten.

Een overzicht van wat ’t Land van Vlierbos op vandaag te bieden heeft :
In de hoeve van IJzerboomgaard kan men terecht in het café met terras (foto).  Men kan er de (h)eerlijke Vlierbosproducten proeven, een lichte maaltijd nemen of een lekker lokaal biertje, een glas wijn of een lokale frisdrank drinken. Maar men kan er ook picknicken.  En intussen kunnen kinderen terecht op de nabijgelegen speeltuin.  Voor de voedingsproducten doet men een beroep op de landbouwers achter de kinderboerderij. Men kan er terecht op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
Men vindt er ook een samentuin voor wie graag met zijn handen in de aarde wroet of ervan houdt zelf zijn eigen groenten te kweken en te zien hoe ze uitgroeien tot lekkere stukjes puur natuur.  In de samentuin kan men op vaste momenten samen met zielsverwanten en werknemers van De Groene Kans ecologisch tuinieren. Van het planten en het zaaien over het oogsten tot het klaarmaken van de seizoensgebonden gewassen. Men voorziet het materiaal, opleidingen en ondersteuning. Er wordt iedere zaterdag van 9u30 tot 12u samen in de moestuin gewerkt.
In de zelfpluktuin in de aangename omgeving van ’t Land van Vlierbos kan men zelf zijn verse, biovruchten plukken of een praatje slaan met de plaatselijke producenten. Er is keuze uit verschillende soorten kleinfruit. Vaste klant of toevallige passant, een abonnement is niet nodig om te komen plukken tijdens het plukseizoen (begin juni – eind september) op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13u tot 16u.
Op de kinderboerderij ziet en ervaart men h
et leven op de boerderij zoals het is. Met koetjes en kalfjes, de kip en het ei, schaapjes tellen en paarden roskammen… Er zijn ook geiten, varkens, konijnen, cavia’s en bijen, kortom een vrolijke beestenboel in het prachtige polderlandschap.  Men kan de stallen bezoeken, langs de weides lopen of op stap gaan langs de IJzer met een huifkar voortgetrokken door een Belgisch trekpaard. De ideale uitstap om kinderen (en volwassenen) te laten kennismaken met de landbouwdieren en de hedendaagse landbouw. De kinderboerderij is een samenwerking met landbouwers uit de streek. De deuren van de stallen zijn iedere weekdag geopend vanaf 8u30 tot 16u.  Tijdens de openingsuren van de cafetaria is de boerderij ook open.

Meer info : www.tlandvanvlierbos.be (DLD)