Een vijftal vluchtelingen, die sinds kort onderdak hebben gevonden in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) in de Stationsstraat bracht donderdag een bezoek aan het Museum van de IJzer in de IJzertoren.  Voor museumdirecteur Dirk Demeurie is er duidelijk een link tussen deze vluchtelingen van vandaag, die afkomstig zijn uit Syrië, Irak en Palestina, en de vluchtelingen uit de eerste wereldoorlog.  Toen waren het mensen uit deze streek die noodgedwongen door het oorlogsgeweld andere oorden moesten opzoeken.  En die vluchtelingen van 100 jaar terug kregen overigens vorige week vrijdag nog, tijdens de opening van de nieuwe tijdelijke tentoonstellingen in het Museum van de IJzer, een gezicht.  Toen was immers de bijna 101-jarige Anna Vuylsteke te gast in de IJzertoren.  En moest haar familie in 1914 niet, met de toenmalige baby Anna de wijk nemen naar Engeland, ook op de vlucht voor het oorlogsgeweld.
Vandaag zijn de rollen omgekeerd en is Diksmuide gaststad voor een aantal vluchtelingen uit het midden-oosten.  Donderdag waren deze vluchtelingen, waarvan er eentje nederlands spreekt, te gast in het Museum van de IJzer en daar vond directeur Demeurie het belangrijk zijn gasten de link te tonen tussen vluchtelingen tijdens de eerste wereldoorlog en de actuele problematiek.
Volgens directeur Demeurie waren zijn gasten donderdag onder de indruk van het museum, in zoverre dat er afgesproken werd dat, indien nodig, ze steeds bereid zijn bij activiteiten een handje toe te steken.  Daarnaast en misschien nog belangrijker, willen ze ook, bij groepsbezoeken, de link naar vandaag leggen door hun ervaringen te vertellen op de verdieping in het museum dat specifiek handelt over de vluchtelingen tijdens de eerste wereldoolog.  Zo kunnen de vluchtelingen van vandaag een deel van de WO-I-geschiedenis laten herhalen, l’histoire se répète…
Het Museum van de IJzer vindt het verder belangrijk dat ze zich ook steeds wil aansluiten en bijspringen bij locale acties en acties van het Rode Kruis. (DLD)