Op vrijdagmiddag 23 juni is het opnieuw zover.  Dan eindigen de examens in de Diksmuidse secundaire scholen en kunnen de leerlingen alle examenstress wegwerken tijdens de inmiddels vijftiende editie van het Sunbeamfesitval.  Sunbeam gaat door op het domein Zonnestraal aan de Woumenweg.  Het start om 12 uur ’s middags en de laatste klanken verdwijnen in de avondlucht omstreeks 22 uur.

De Diksmuidse secundaire scholen tellen volgens schepen Marc De Keyrel een goeie 1.500 scholieren.  Dat het festival ieder jaar zowat 1.000 belangstellenden naar Zonnestraal laat afzakken, toont aan dat het concept nog steeds aanslaat bij de jeugd.  Meteen wordt ook nog steeds het doel bereikt, de einde-examenviering van de scholieren op een goede manier laten verlopen waardoor meteen ook de overlast in de binnenstad van Diksmuide wordt beperkt.  Daarenboven blijven ook heel wat scholieren, die niet woonachtig zijn in Diksmuide, hierdoor wat “plakken” in Diksmuide.  Het toont aan dat Sunbeam aanspreekt en dat het concept ook al succesvol werd gekopieerd in andere steden bewijst ook al zijn deugdelijkheid.
Belangrijk binnen het hele concept is ook de medewerking van de horeca-zaken General Store, het Brouwershuys en muziekclub 4AD die een jeugdpubliek weten aan te trekken.  Zij sluiten daarvoor die dag hun deur en helpen mee bij de uitbating van de drankenstand op het festival.  Overigens wordt ook toegezien dat de leeftijd waarop de aanwezigen alcohol mogen nuttigen, wordt gerespecteerd en het goedkoopste drankje is niet-alcoholisch.  Omdat Sunbeam dit jaar doorgaat op een vrijdag, zullen deze horeca-zaken hun zaak op vrijdagavond vanaf 22 uur wel heropenen zodat hun wekelijks publiek niet voor een gesloten deur staat bij de aanvang van het weekend.
De organiserende jeugddienst zorgt er ook voor dat de jongeren ook Sunbeam kunnen beleven als een totaal-concept.  Ze hebben dan ook speciale aandacht voor de inrichting van het festivalterrein.  Zo wordt een heuse chill-out zone voorzien met strandzetels, loungebakken en hangmatten.  Daarnaast wordt ook de kaart van de duurzaamheid getrokken.  Zo wordt gewerkt met herbruikbare bekers, wordt alle afval gescheiden ingezameld en worden standhouders gevraagd hun standen zo duurzaam mogelijk te organiseren.
Op de affiche is Kraantje Pappie dit jaar de uitschieter.  Een overzicht van alle optredende groepen:
12.00 – 14.00 u: DJ Anonymize
14.00 – 14.45 u: The Servants
14.45 – 16.15 u: DJ Wego
16.15 – 17.00 u: Skumic (ft. Point.blank)
17.00 – 18.00 u: Dj Bruno ft. MC Milain
18.00 – 19.00 u: Kraantje Pappie
19.00 – 20.30 u: DJ Herbz
20.30 – 22.00 u: DJ B3RT

Wie erbij wil zijn, kan nog zijn ticket in voorverkoop bestellen aan de prijs van 6 euro. Hiervoor kan men terecht bij General Store, het Brouwershuys en muziekclub 4AD. Verder ook bij het Diksmuids kantoor van BNP Paribas Fortis, De Brooderie, de stedelijke jeugddienst, jeugdhuis N’Obus Pervijze, jeugdhuis Den Deugniet Koekerlare en de leerlingenraden van de Diksmuidse secundaire scholen.  Aan de deur wordt 8 euro gevraagd.
Meer info : facebookpagina Sunbeam. (DLD)