Bij wijze van voorafname op het masterplan voor het centrum van Diksmuide wordt de Stovestraat naar het Sint-Aloysiuscollege vanaf midden september ingericht als schoolstraat.  Het idee is nog niet volledig uitgewerkt volgens verkeersschepen Kurt Vanlerberghe, maar toch al concreet, na bespreking met de schooldirectie. Het schoolstraatconcept zou betekenen dat de Stovestraat ’s morgens tussen 8 uur en 8.30 uur wordt afgezet met een nadar ter hoogte van de Kiekenstraat.  Fietsers en voetgangers krijgen dan vrije baan, enkel voertuigen van bewoners en hulpdiensten kunnen dan nog in de Stovestraat. Hetzelfde zal gebeuren op woensdagmiddag rond 12 uur.

Uit de participatiemomenten met de scholieren kwam op het einde van het vorig schooljaar vooral naar voor dat de schoolomgevingen als onveilig beschouwd worden. Dat werd in het voorjaar ook nog naar voor gebracht tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad waar door leerlingen van het Sint-Aloysiuscollege maatregelen werden gevraagd om de schoolomgeving veiliger te maken. Vandaar het idee om een voorafname te doen op het masterplan van het centrum en alvast schoolstraten in te richten rond het college en het Sint-Niklaasinstituut.  Dat kwam ook reeds aan bod in de participatiemomenten rond het masterplan voor de Grote Markt en omgeving.

Aanvankelijk lag het dus in de bedoeling om zowel de Kwadestraat / Vismarkt als de Stovestraat in te richten als schoolstraat. Maar de Kwadestraat is binnenkort voor lange tijd ontoegankelijk door de bouwwerken van Woonmaatschappij IJzer en Zee op de site van het vroegere zwarte zustersklooster en het afgebroken moederhuis. Het Sint-Niklaasinstituut verplaatst haar ingang dan ook vanaf 1 september naar de Sint-Niklaasstraat.  In die omgeving, ter hoogte van de dekenij, bevindt zich trouwens ook de “kus en weg” zone.  Daarom beperkt men zich volgens schepen Kurt Vanlerberghe  voorlopig tot een schoolstraat in de Stovestraat. Nadat de impact van de bouwwerken ter hoogte van de Vismarkt en de nieuwe schooltoegang binnen enkele maanden geëvalueerd zijn kan overwogen worden om in het voorjaar het systeem van schoolstraat te verruimen naar de omgeving van het Sint-Niklaasinstituut.

Bij de opstart medio september van de schoolstraat in de Stovestraat wordt ook nog overwogen om in de Kiekenstraat en/of op de Grote Markt bijkomende tijdelijke ‘kus en weg” zones aan te leggen.  Dat moet de mogelijkheid bieden om rond de aanvangsschooluren de kinderen daar af te zetten en ze hen daar op het einde van de schooluren terug op te pikken. (DLD)