Op zondag 12 oktober organiseert Ruimte haar traditionele herfstwandeling.  Dit jaar kiest gids Michel Maeckelbergh voor het netwerk van sites tussen Frontzate en IJzerdijk die de voorbije maanden werd opgewaardeerd.  Via het Stiltepad in Kaaskerke gaat het richting IJzerdijk en de Dodengang.  Werd hiervan het onthaalgebouw vernieuwd, er kwam ook een nieuwe aanlegsteiger.  Even verder passeert men de Duitse bunker die eveneens in het Dodengangdomein werd opgenomen en de site van de Petroleumtanks.  Tenslotte gaat het richting Oud-Stuivekenskerke waar ook het domein van het O.L.Vrouwhoekje werd opgewaardeerd.  Diksmuide investeerde zowat 1,8 miljoen Euro in dit netwerk.  Hiervoor kon ze rekenen op een slordige 1,25 miljoen Euro aan subsidies.

De Ruimtewandeling start bij de begraafplaats van Oud-Kaaskerke waar het begin van het Stiltepad ligt.  Op vandaag is de verbinding tussen de Frontzate en dit Stiltepad nog niet optimaal, daarvoor is de staat van de Oude Dorpsstraat in Oud-Kaaskerke te slecht.  Volgens schepen Eric De Keyser, onder wiens bevoegdheid deze straat valt, zal deze straat een nieuwe asfaltlaag krijgen.  Maar kan schepen De Keyser hierop geen jaartal kleven, voor zijn collega Martin Obin zou het de bedoeling zijn om deze Oude Dorpsstraat mee te nemen in een volgend pakket dat voorziet in de heraanleg van landelijke wegen.  De aanbesteding zou al in 2015 voorzien zijn.  Daarbij zou men ook kijken om de huidige kiezelweg tussen de Oude Dorpsstraat en het Stiltepad te vervangen door een degelijke aansluiting.

Het Stiltepad zelf slingert zich door de Kaaskerkse weiden langs de ruïne van de voormalige boerderij Sabbe.  Deze ruïne, die overigens geen gevolg is van de oorlogsomstandigheden maar wel tot verval is gekomen, werd door VTI-leerlingen toegankelijk gemaakt.  Enkele korte stroken knuppelpad, waarmee men een passerelle uit de eerste wereldoorlog wil ensceneren, zou wel verkeerdelijk kunnen insinueren dat het verval van deze hoeve het gevolg is van oorlogsschade.  Een bord aan de vervallen hoeve geeft wel de juiste toedracht.
Even voorbij de Dodengang vindt men die andere “nieuwe” site van de verbrande petroleumtanks.  Deze tanks, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de stellingenoorlog in en rond de Dodengang, werden gerepliceerd door houten balken te plaatsen rondom een metalen frame.  Dit zou begroeiing moeten toelaten die de gevolgen van de vele beschietingen van weleer kunnen evoceren.

Maar zoals reeds eerder meegegeven betekenen deze realisaties niet het einde van de Diksmuidse investeringen want in 2015 krijgt de IJzerdijk tussen de Hoge Brug en de Dodengang nog een fiets- en wandelvriendelijke herinrichting die de verbinding zal moeten vormen tussen het stadscentrum, het Museum aan de IJzer en de rest van het IJzerfront.

Iedereen kan deelnemen aan de herfstwandeling van Ruimte die deze IJzerfrontsites bezoekt.  Men vertrekt op zondag 12 oktober om 14 uur aan de begraafplaats van Kaaskerke in de Oude Dorpsstraat.  Er wordt een bijdrage gevraagd van 2 Euro per persoon met een maximum van 5 Euro per gezin.  Info bij Jef Dumoulin (T.: 051/50.08.66 of E : ruimte.diksmuide@skynet.be) (DLD)