Het loket in het Diksmuids station is voortaan ook gesloten tijdens de weekends.  Sinds 1 oktober vorig jaar was het loket ook al ’s namiddags gesloten.  Met de sluiting op zaterdag, zondag en feestdagen wordt het stationsloket nog verder afgebouwd.  De reizigers moeten zich buiten de openingsuren van het loket behelpen hetzij met de biljettenautomaat, hetzij online.  Meteen zijn ook de stationstoiletten niet meer open tijdens de weekends en op feestdagen.  Maar er is ook goed nieuws van het “treinfront” want voor de studenten, die op zondag vaak af te rekenen hebben met overvolle treinen worden enkele stellen voortaan uitgebreid met extra wagons.  Dit gebeurt vanaf 8 februari op vraag van Westhoekoverleg.

Heel wat hogeschool- en universiteitsstudenten stappen op zondagavond vanuit de Westhoek op de trein richting de studentensteden Gent, Brussel of Leuven.  Maar meermaals zijn bijna alle zitplaatsen in de trein reeds vanaf Diksmuide of Kortemark bezet zodat de studenten de hele rit moeten recht staan.  Dit versterkt het negatief imago van het openbaar vervoer en dit net bij jonge mensen van wie gevraagd wordt dat zij nu en in de toekomst meer beroep zouden doen op tram, trein en bus.  De Westhoekburgemeesters trokken dan ook aan de NMBS-bel, via de voorzitter van Westhoekoverleg, de Kortemarkse burgemeester Toon Vancoillie.  En ze werden gehoord.

De NMBS zal evenwel de drukst bezette treinen niet kunnen voorzien van extra capaciteit.  Dat zijn de treinen die vertrekken vanuit Diksmuide om 19.13 uur en 20.13 uur.  Deze hebben een bezetting tussen de 94 en 98 procent.  Maar uitbreiding is hier niet meer mogelijk omdat deze treinstellen reeds op hun maximale capaciteit rijden.
Wel zal men de treinen die vertrekken in Diksmuide om respectievelijk 16.13 uur en 21.13 uur vanaf 8 februari van bijkomende wagons voorzien.  Dat zorgt voor een extra capaciteit van 222 plaatsen in 2de klasse en 32 plaatsen in 1ste klasse.  Met deze extra capaciteit enerzijds en anderzijds de mogelijkheid om ook nog de minder bezette treinen om 17.13 uur en 18.13 uur te nemen, hoopt de NMBS dat de studenten hiermee comfortabeler zullen kunnen reizen naar hun studentenstad.
Toch zijn dit volgens Westhoekoverleg-voorzitter Toon Vancoillie voorlopige maatregelen, de NMBS heeft hem immers beloofd om de problematiek van de Westhoekstudenten mee te nemen in de studie van het nieuwe NMBS-vervoersplan vanaf 2017.  Eén van de mogelijkheden zou kunnen zijn dat er op zondagavond 2 treinen per uur worden ingezet vanuit de Westhoek richting studentensteden.  (DLD)