Reeds voor de zeventiende maal houdt het gratis cultuurprogramma Stad Onderstroom Diksmuide uit zijn zomerslaap.  Muziekclub 4AD, de Diksmuidse Filmclub en Natuurpunt De Bron bieden ook nu weer een brede gratis waaier aan concerten, openluchtfilms, theater en literatuur zodat de thuisblijvers niet op hun cultuurhonger blijven zitten.  Voor de derde maal zit ook een expositie vervat in het aanbod van Stad Onderstroom.  Na het voormalig klooster van de Zwart Zusters aan de Vismarkt en Oud Vlaanderen op de Grote Markt, trekt men deze maal naar de voormalige gebouwen van de technische dienst aan de Kleine Dijk die in het najaar onder de sloophamer verdwijnen.  Bezoekers krijgen ook nu weer een dubbel aanbod voor de, overigens gratis, prijs van één: de kans om van een Diksmuidse plaats met geschiedenis afscheid te nemen en de kans om werk van twaalf hedendaagse kunstenaars te zien.

Deze gebouwen aan de Kleine Dijk waren ooit de voormalige limonadefabriek Debackere die op zijn beurt op de vooroorlogse site van de fabriek van Ca-Va-Seul stond.  Dit complex was in de zestiger jaren bij het brede Diksmuids publiek niet alleen gekend voor zijn dranken, maar was op zaterdagavond ook de thuisbasis van volleybalclub Salvo.  Toen moesten de honderden bakken eventjes plaats maken voor bal, net en twee ploegen volleyspelers.  Volleybalclub Salvo vertrok later naar Zonnestraal en toen de limonadefabriek ook zelf zijn deuren moest sluiten, mochten de Diksmuidse brandweerlui er vervolgens hun intrek nemen die er gezelschap kregen van de stedelijke technische diensten.  Pompiers en stedelijke technische diensten trokken vervolgens naar de Heernisse zodat het er stil werd.  Nog eventjes kwam er nieuw leven in deze gebouwen toen diensten uit het te renoveren stadhuis er een tijdelijk onderkomen zochten.  Maar nu ligt dan toch de sloophamer klaar.
Deze gebouwen, die straks plaats maken voor een nieuw bouwproject, dragen dan ook een hele brok Diksmuidse geschiedenis uit de vorige eeuw mee.  Curator Peter Defurne mocht dan ook op een eens te meer unieke locatie, twaalf kunstenaars samen brengen.  Daar wordt door hen binnen het thema ‘Moment’ in situ gecreëerd ofwel opteert men om bestaand werk aan de locatie te verbinden vanuit de thematiek, de infrastructuur, de actualiteit of de historiek.  ‘Moment’ handelt over tijd, over herhaling, over ritme, over rimpels, …  De expo is nog te bezoeken tot 20 augustus op zaterdag en zondag, telkens van 14 uur tot 18 uur.

Daarnaast zijn er in het kader van Stad Onderstroom ook opnieuw tijdens de maand juli op maandagavond, telkens om 20.30 uur, gratis concerten in muziekclub AD.  En ook de openluchtfilms in het stadspark op zaterdagavond ontbreken niet met op 29 juli De Buurtpolitie, 5 augustus Allemaal Familie, 12 augustus Pippa en 19 augustus Demain tout commence.  Het filmterras gaat open om 21 uur en de vertoning zelf begint om 22 uur.  Bij regenweer wijkt men uit naar de voormalige gebouwen van de technische dienst aan de Kleine Dijk.
En ook Île d’Amour blijft een vaste waarde.  Op zondag 20 augustus kan men voor een literaire namiddag met de auteur Hagar Peeters op het eilandje op de Blankaartvijver terecht.  Deze Nederlandse die bekend staat voor haar poëzie, debuteerde vorig jaar met haar eerste roman ‘Malva’ waarmee ze meteen de Fintro Literatuurprijs 2016 won.  Er zijn sessies van 2 uur om 15 uur en 17 uur.  Verplicht inschrijven via debibliomaan@hotmail.com.

Aan Stad Onderstroom wordt dit jaar ook een leuke actie gekoppeld.  Wie een affiche van Stad Onderstroom spot op een unieke locatie en hiermee een selfie neemt, wordt getrakteerd op een frisse pint (of een frisdrank) die genuttigd kan worden tijdens een van de zomerse concerten in het kader van Stad Onderstroom.  Voorwaarden zijn wel dat elke persoon, ongeacht het aantal foto’s, recht heeft op slechts één drankje. Is er al een selfie genomen op de locatie waar men een foto neemt, dan telt deze niet meer. Tenslotte tellen selfies bij Muziekclub 4AD zelf ook niet mee. De selfie kan gepost worden op Facebook of Instagram met de hashtag #selfieonderstroom met vermelding van de locatie.

Het volledig programma en de verschillende locaties van Stad Onderstroom vindt men op de website van Muziekclub 4AD: www.4ad.be. (DLD)