Sinds enkele weken heeft een spreeuwenkolonie in de bomen aan de Grote Dijk zijn slaapplaats gevonden.  Voor zover bekend is dit het eerste jaar dat deze vogels in grote getale de bomen aan de boorden van de Handzamevaart hebben uitgekozen om er de nacht door te brengen.  Bij de schemering verzamelen ze in steeds grotere wolken om uiteindelijk ongeveer een kwartier voor zonsondergang aan hun spectaculair avondballet rond hun slaapplaats te beginnen. Een heel mysterieus spektakel vind gids André Gysel het.  Hij observeert dit fenomeen al enkele weken. Voor hem is het bijna onverklaarbaar dat in een dergelijk dicht snel vliegende vogelmassa nooit twee exemplaren tegen mekaar aanbotsen.  Het is dan ook iedere avond genieten.

Jaren geleden hadden spreeuwen een plekje in het struikgewas aan de oprit van de autosnelweg E 40 tussen Sint-Pieterskapelle en Slijpe. Misschien kregen ze daar ’s nachts last van vossen, hermelijnen, wezels, steenmarters of andere dieren.  Is het deze kolonie die veiliger oorden heeft opgezocht in Diksmudie, dat is niet duidelijk voor André Gysel.  Vraag is ook waarom de spreeuwen niet naar de Blankaart trekken gezien ze vaak moerassige rietvlaktes uitkiezen als veilige plek.
Pas ’s avonds vallen de grote zwermen op.  Tijdens de dag foerageren ze her en der verspreid in heel kleine groepjes, die helemaal niet opvallen. Ze trekken daarbij zeker tot dertig kilometer in de omtrek. Pas bij de schemering verzamelen ze in grotere wolken van duizenden exemplaren vooraleer hun slaapplaats in de bomen van de Grote Dijk op te zoeken. Daarbij is alleen het gezoef van al die vleugels bij stilte goed hoorbaar, niet bij autogerij op de kasseien. Maar als ze eenmaal in de bomen zitten, zwijgen ze volgens André Gysel als brave kinderen die in bed worden gestopt. Bij zonsopgang vertellen ze hun dromen aan mekaar, wat zorgt voor een gekwetter van jewelste. Het fascineert André Gysel die hun strapatsen nu al enkele weken volgt.
Voor de bewoners van de Grote Dijk zorgen ze niet alleen voor een natuurlijke wekker, ook laten ze “hier en daar” op straat, voetpad en geparkeerde auto’s “iets” achter.  Maar uiteindelijk blijft het volgens André Gysel een tijdelijk fenomeen.  Intussen kan men aan de Grote Dijk nog iedere avond bij zonsondergang genieten van dit spreeuwenballet. Een foto hiervan zegt weinig omdat dergelijke zwermen met hun onverwachte bewegingen moeilijk te volgen zijn, “live” zegt dit des te meer. (DLD)