Werd punt 37, de herstructurering van de gemeentescholen van Keiem en Leke waarbij men in Keiem nog slechts kleuteronderwijs zou aanbieden terwijl Leke exclusief lager onderwijs zou aanbieden, inmiddels door het schepencollege geschrapt uit de dagorde van de gemeenteraad van komende maandag, deze schoolhervorming komt dan toch op de gemeenteraadstafel terecht.  Idee2006-raadslid Marc Deprez heeft immers vragen bij de op stapel staande hervormingen binnen het gemeenteonderwijs.  Ander punt op de dagorde die de aandacht trekt: de goedkeuring wordt gevraagd om van nagenoeg het volledig centrum van Diksmuide zone 30 te maken.

Onafhankelijk raadslid Mieke Vanrobaeys had op de zitting van 12 september 2013 reeds voorgesteld om een zone 30 te voorzien in het historisch centrum van Diksmuide.  Zowel de interne werkgroep verkeer als de verkeersdienst konden haar daarin volgen zodat maandagavond aan de gemeenteraad wordt gevraagd om zone 30 in te voeren in navolgende straten : Grote Dijk, Kleine Dijk, Vaartstraat, Hof ter Bloemmolens, Kasteelstraat, Grote Markt, Koning Albertstraat (tot aan het kruispunt met de Gasthuisstraat en de Maria Doolaeghestraat), Generaal Baron Jacquesstraat, Kiekenstraat, Stovestraat, Wilgendijk, Reuzenmolenstraat, Schoolplein en Heilig Hartplein.  Het huidig woonerf in de Vismarkt, Kwadestraat, Sint-Niklaasstraat en Vrijheidsplein zou bij goedkeuring worden uitgebreid met de Torenstraat en de Van Pouckestraat.

Het Keiems raadslid Marc Deprez (Idee2006) wil maandagavond allereerst weten hoe het verkeerd is kunnen lopen met de communicatie rond de op stapel staande schoolhervorming die intussen een kleine schoolstrijd inluidde.  Waarom werden persmensen eerder op de hoogte gesteld dan ondermeer oppositieleden, actoren en instanties.  Verder wil hij ook het plan dat op tafel ligt bespreken en de eventuele alternatieven voor deze hervorming.  Tenslotte heeft raadslid Deprez nog vragen bij de bouw van een nieuwe sportzaal die zowat de nieuwe polyvalente zaal voor Leke zal worden.  Vraag is dan voor hem wat dit voor gevolgen zal hebben voor de site van het huidig ontmoetingscentrum Lecca, de brandweerkazerne, het chiroheem en de bibliotheek.
N-VA van zijn kant stelt inmiddels dat het schepencollege een gigantische inschattingsfout en communicatieblunder heeft gemaakt in het dossier van de schoolhervorming.  Worden nu voor N-VA drogredenen ingeroepen door de meerderheid om dit punt uit te stellen naar een volgende zitting, voor haar heeft de massale druk vanuit Keiem en Leke er toch voor gezorgd dat de betrokken schepenen hun achterkamerpolitiek hebben moeten opgeven.  Ze rekent er nu op dat de Diksmuidse meerderheid dan toch zal gaan voor openheid en transparantie in dit schooldossier.

Tenslotte begint de gemeenteraad op maandag 27 oktober om 20.15 uur met een vragenronde.  Hierin wordt door Gert Maertens gevraagd of Diksmuide het door Westhoekoverleg gevraagde uitstel voor het pesticidevrij beleid voor overheden steunt of is Diksmuide op 1 januari 2015 klaar voor het nulgebruik van pesticiden.  Elke Maertens wil dan weer weten of Diksmuide het charter zal ondertekenen dat voorziet in een vermindering van de CO2-uitstoot op haar grondgebied met 20 procent tegen 2020.  Gert en Elke Maertens zijn actief binnen de politieke partij Groen.

Voor de volledige dagorde verwijzen we : gemeenteraad oktober 2014. (DLD)