Volgende week gaan de Diksmuidse scholen letterlijk de boer op want niet minder dan 11 Diksmuidse basisscholen gaan in het kader van het tweejaarlijks project “landbouweducatie” op boerderijbezoek.  Daarnaast wordt er op dinsdag 16 en donderdag 18 september in deze scholen ook een gratis ontbijt met authentieke Diksmuidse hoeveproducten aangeboden aan 311 kinderen uit het 5de en 6de leerjaar.  De Diksmuidse landbouwraad juicht alvast toe dat de Diksmuidse scholen open staan voor deze vorm van landbouweducatie want het toont niet alleen de oorsprong van een gezond ontbijt aan, een bezoek aan de boerderij is gewoonweg ook de beste manier van landbouweducatie.

Tijdens de derde editie van het project landbouweducatie gaan niet minder dan 262 leerlingen op boerderijbezoek.  Bedoeling is, als de weermakers tenminste wat mee willen, dat dit gebeurt per fiets onder begeleiding van de gemeenschapswachten.  Dit jaar staan de poorten van de volgende vijf deelnemende bezoekboerderijen open : de IJsbol (Beerst), de Warande (Woumen), de Blauwe Toren (Kaaskerke), Patrick en Stijn Packet (Esen) en het Kakelend Kippenmuseum (Keiem).

Voor de voorzitster van de landbouwraad, Isabelle De Wispelaere, laat dit toe de jeugd kennis te laten maken met de voedselproductie in zijn eerlijkste vorm.  Wil de landbouwsector een economisch duurzame sector zijn en ook blijven, dan moet zij zich niet alleen verankeren in de maatschappij met wie ze de band moet versterken, ze moet de burger ook beloven dat het voedsel eerlijk geproduceerd wordt.  En dat moet ook niet alleen veilig, en desnoods streng gecontroleerd worden, er moet ook voor iedereen voldoende zijn.  Verwijzend naar de actuele Russische boycot, stelt voorzitster De Wispelaere dat het belangrijk blijft dat men blijft voedsel produceren in eigen land zodat de voedselvoorziening nooit in het gedrang komt.  In Vlaanderen is er voor haar dan ook een blijvende nood aan een sterke land- en tuinbouw.

Maar er is ook onzekerheid omtrent de landbouwerstoekomst.  Het aantal landbouwers gaat fel achteruit waardoor jonge bedrijfsleiders een onzeker gevoel krijgen : in hoeverre ziet de maatschappij de noodzaak van plaatselijke voedselgarantie nog wel in.  En even actueel past hierin ook de oproep om landbouwers een volwaardig inkomen te blijven geven.  Tenslotte moeten voor de Diksmuidse landbouwraadvoorzitster de landbouwers ook het nodige respect verdienen.

Ongetwijfeld zullen deze thema’s niet onmiddellijk uitgebreid aan bod komen tijdens de bedrijfsbezoeken.  Maar misschien dat in deze bedrijfsbezoeken toch de kiem ligt van een beter respect en een betere erkenning van de landbouwsector. (DLD)