BBQ-kampioenschapOp zaterdag 13 en zondag 14 september zal menig rookwolk te zien zijn rond de IJzertoren want daar gaat, in de marge van de Boterronde, het BBQ-kampioenschap der lage landen door.  Hieraan zullen op de terreinen van het aanpalende KTA een 50-tal BBQ-teams uit binnen- en buitenland (o.a. Nederland, Verenigd Koninkrijk, Polen en de Verenigde Staten) deelnemen.  Ook de 24ste editie van de Boterronde, Diksmuides wandel – en fietsevenement verhuist voor de gelegenheid van de Boterhalle naar de omgeving van de IJzertoren.  Mede-organisator Luc Dewulf verwacht voor dit weekend zo’n 40.000 bezoekers.

Volgens presentatrice Sabine Goethals en Wim Baillieu, TV-kok, die peter en meter zijn, moet het BBQ-kampioenschap der lage landen borg staan voor twee dagen gezelligheid, animatie maar vooral culinaire verrassingen.  Moeten de deelnemende ploegen op zaterdag en zondag vis- en kipgerechten, varkensribben, varkensschouder en runds- en kangoeroebereidingen indienen bij een internationale jury volgens zowel Europese als Amerikaans normen, ook bezoekers zullen kunnen meeproeven want met een 2 Euro kostende jeton zal men kunnen genieten van BBQ-proevertjes op de culinaire markt aan de voet van de IJzertoren.  Uitgebreider aanschuiven voor een VIP-BBQ-diner zal ook kunnen op zaterdagavond voor 18 Euro.  Aan de wedstrijd zelf is een prijzenpot verbonden van 12.000 US-dollars.

Maar tijdens datzelfde weekend is er op zaterdag dus ook nog de Boterronde, het recreatief wandel- en fietsevenement dat nog steeds Jean-Marie Pfaff als peter heeft.  Ook nu weer zullen organisator Luc Dewulf en zijn tientallen vrijwilligers borg staan voor  diverse uitgestippelde omlopen in en om Diksmuide.  Daarnaast wordt ook nog gezorgd voor een pak randanimatie.  Gaat de opbrengst hiervan naar diverse goede doelen, dankzij de samenwerking met het Zeepreventorium van De Haan hoopt men ook nu weer een deel van de opbrengst te kunnen schenken aan de Muco-Vereniging.

Het BBQ-kampioenschap der Lage Landen gaat dit jaar door aan de IJzertoren en maakt hierdoor deel uit van een ruimer programma in het kader van 100 jaar wereldoorlog I.  Meer info is terug te vinden op www.bbqderlagelanden.com en op www.boterronde.be (DLD)