Het rondpunt Eikhof kreeg de voorbije weken een vijzel, waarmee de naam van de firma Vandezande, een wereldspeler op het vlak van vijzels, verbonden blijft met deze Esense wijk.  Maar het rondpunt werd nu ook in zijn geheel aangepakt.  Dat kreeg een waar bloementapijt aangemeten waarmee Diksmuide zich aan de vele passerende automobilisten wil tonen als bloemengemeente.  Dit vernieuwde rondpunt werd zondagvoormiddag geopend, niet alleen door het stadsbestuur maar ook, en misschien wel vooral, door veel Esenaars.

Het was de secretaris van het Esens Bewonersplatform, Pieter Eerebout, die de “honneurs” mocht waarnemen (foto).  Na het obligaat welkomwoordje voor zijn dorpsgenoten, hield hij eraan iedereen te danken namens het bewonersplatform voor de realisatie.  Op de eerste plaats was dit de firma Vandezande die de vijzel schonk.  Dit bedrijf, dat ontstond op de wijk Eikhof, is inmiddels geherlocaliseerd naar de Kaaskerkse bedrijvenzone maar als de vroegere site te Esen straks verdwijnt om plaats te maken voor een woonproject, dan zal deze vijzel alvast een blijvende herinnering zijn aan wat nog steeds Esense topindustrie is, aldus nog Pieter Eerebout.
Daarnaast zorgde de Esense aannemer Luc Vandermeulen nog voor een stevige sokkel en Oerbierbrouwer Kris Herteleer zorgde ook voor de extra artistieke details die verwijzen naar Esen.  Overigens werd de vijzel ook in de blauw-witte Esense kleuren geschilderd.
En dan was er ook nog Karel van der Meeren, de voorzitter van het Esens Bewonersplatform die geduldig maar met volharding is blijven aandringen bij zowel het Diksmuids stadsbestuur als bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer om de realisatie van dit project mogelijk te maken.

Verder waren er nog de medewerkers van de groendienst van Diksmuide die de voorbije weken nog zorgden voor een grastapijt en een gevarieerde bloemeninvulling.  Dat dit bij deze tropische temperaturen niet altijd van een leien dakje liep, laat zich raden.  Gelukkig waren er op tijd en stond nog de brandweermannen van de Diksmuidse post van hulpverleningszone Westhoek die af en toe kwamen met een flinke slok water zodat bij de opening van het nieuw rondpunt alle bloemen straalden in al hun pracht.  Net als de vele Esenaars overigens die er ook graag bij waren. (DLD)