rode-duivel-in-gemeenteraadWe zien het Kamervoorzitter André Flahaut nog niet zo vlug doen, in een heuse Rode Duivel-outfit de zitting van het parlement voorzitten.  Maar gemeenteraadsvoorzitter Johan Allyns (CD&V) deed het maandagavond wel, met Rode Duivels-shirt en een tricolore pruik de zitting voorzitten. Een ietwat clownesk beeld waarvan het de vraag is of dat wel passend is in een raadzaal.  Maar voorzitter Allyns vond er geen graten in, hij zag zijn verkleedpartij enkel als een ludieke actie ter ondersteuning van de Rode Duivels.  Als heel België het doet, waarom mocht hij dat niet doen als raadsvoorzitter?  Maar dat de afkeurende blikken van de andere raadsleden hem dan toch niet ontgaan zijn, mocht misschien wel blijken uit het feit dat hij het publiek verbood hiervan foto’s te nemen.  Toch was er eentje die, zij het niet helemaal scherp, door de mazen van het net wist te glippen.

De paden op de Diksmuidse begraafplaats worden voor een bedrag van 50.000 Euro gerenoveerd.  Paden in steenslagverharding worden verwijderd alsook de steenslag rond het monument voor oorlogsslachtoffers.  Alle paden worden opnieuw aangelegd in betonstraatstenen.  Opvallend daarbij is dat de voegen tussen deze betonstraatstenen ook nog eens gedicht worden met een polymeervoeg wat ervoor moet zorgen dat het onkruidbeheer tot een minimum wordt herleid.  Maar is dergelijke verhardingsmethode nu net niet wat Diksmuide niet meer wil zien in de voortuinen van de Diksmuideling.  Tijdens diezelfde gemeenteraad keurde men de nieuwe reglementering goed waarbij voortuinen niet meer mogen verhard worden.  

De stads- en OCMW-diensten worden deels herschikt.  Bepaalde diensten worden samengevoegd, andere krijgen een andere naam.  Maar bij de bespreking van dit punt wist schepen Marc De Keyrel (CD&V) nog mee te geven dat er ook een personeelsstop komt.  En personeelsleden die met pensioen gaan zullen pas vervangen worden na een grondige evaluatie.  Verder zal ook onderzocht worden of men bepaalde diensten niet beter zou uitbesteden indien deze zo goedkoper kunnen uitgevoerd worden dan door eigen personeel.

In september wordt het proefproject Dorpsrestaurants opgestart in Pervijze en Oostkerke.  Om de twee weken kan men afwisselend in Ten Bercle en Volcraven terecht voor een maaltijd aan 6 Euro gekoppeld aan een activiteit.  De dorpsrestaurants zijn voor OCMW-voorzitter Bart Laleman zowat de mobiele dienstencentra.  In de marge van dit punt was er nog een klein incident.  Waar raadslid Marc Deprez (Idee2006) vroeg plaatselijke horeca-zaken te betrekken bij dit proefproject, wist OCMW-voorzitter Laleman (CD&V) in eerste instantie mee te geven dat de plaatselijke horecazaken hierover bevraagd waren.  Maar na aandringen bleek Bart Laleman de waarheid geweld aan te doen, de Horecazaken bleken nog helemaal niet bevraagd.  Voor raadslid Marc Deprez is hiermee het vertrouwen in de OCMW-voorzitter volledig zoek.

Op een mondelinge vraag van Marc Deprez bevestigde schepen Martin Obin (CD&V) dat de provincie aan Diksmuide heeft gevraagd pilootgemeente te zijn rond het vergunnen van kleine windmolens.  Het Diksmuids schepencollege zou pas woensdag beslissen of ze in dit pilootproject van kleine windmolens zal stappen.  Toch is er volgens Marc Deprez een kleine schaduwzijde aan dit project want deze kleine windmolens zouden niet  toegelaten worden in natuurgebieden, valleigebieden, vogelrichtlijngebieden, ankerplaatsen en waardevol agrarisch gebied.  Is er dan nog überhaupt plaats voor kleine windmolens in Diksmuide, zo vroeg het Idee2006-raadslid zich nog af. (DLD)