Schepen Bieke Moerman wil de Rijkswachtstraat (foto) leefbaarder maken.  Op vandaag is deze straat, tussen de Esenweg en het sportdomein De Pluimen vaak gebruikt als een (te snelle) sluipweg met te weinig aandacht voor de zwakke weggebruikers en de bewoners.  Naar aanleiding van grootschalige collectorwerken waarbij ook in de Rijkswachtstraat een nieuwe afvalwaterleiding wordt gelegd wil Diksmuides jongste schepen zorgen voor een opwaardering van deze straat.  Rond deze Aquafinwerken die worden uitgevoerd vanaf halfweg februari in de Cardijnlaan, de Woumenweg, de Pluimstraat en de Rijkswachtstraat wordt er op maandag 2 februari een informatieavond georganiseerd in CC Kruispunt.  Deze werken zullen immers gepaard gaan met verkeershinder.

Momenteel bouwt Aquafin de nodige infrastructuur om via collectoren en zuiveringsinstallaties het huishoudelijk afvalwater te zuiveren.  Met het project ‘Collector Heernisse’ wordt niet alleen een nieuwe afvalwaterleiding aangelegd in vier Diksmuidse straten met splitsing van afvalwater en regenwater, van deze gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om de nutsleidingen in deze straten ondergronds te brengen.  Het ondergronds brengen van leidingen gaat uiteraard gepaard met het opbreken van de bovengrondse infrastructuur.  Deze laatste wordt achteraf hersteld zodat straks de fietspaden in de Woumenweg tussen de Cardijnlaan en de Nijverheidsstraat zullen hersteld worden.  Maar verder gaan deze werken niet gepaard met grote wijzigingen bovengronds, alles blijft beperkt tot een herstel, zo is nog te horen bij schepen Moerman.  Met uitzondering dan wel van de Rijkswachtstraat.  Daar wil Bieke Moerman ingrijpen.  Ze denkt hierbij enerzijds aan snelheidsremmende maatregelen en anderzijds wil ze meer plaats voor fietsers en voetgangers in deze woonstraat.  Op vandaag moeten voetgangers er zelfs op bepaalde plaatsen op de openbare weg wandelen.  Maar een beslissing omtrent de herinrichting van de Rijkswachtstraat is er vandaag nog niet want deze Aquafinwerken zullen gefaseerd verlopen over 18 maanden en de fase van de Rijkswachtstraat is de laatste in de rij.  Dan is men reeds in de herfst van 2016.

De eerste fase is voorzien in de Cardijnlaan tussen Sparkevaardeken en Woumenweg, de tweede is dan in de Woumenweg tussen de Nijverheidsstraat en de Cardijnlaan.  Deze eerste twee fases wil men starten vanaf half februari.  Voor de derde fase gaat het vanaf de zomer van 2015 richting Pluimstraat tussen de Woumenweg en de Rijkwachtstraat.  Vervolgens zal ook de vierde fase uitgevoerd worden in de Pluimstraat maar dan tussen de Rijkswachtstraat en de Eikhofstraat.  De drie laatste fases worden dan uitgevoerd in de Rijkswachtstraat.
Normaal gezien zullen telkens twee fases tegelijkertijd uitgevoerd worden waarbij het ondergronds brengen van de nutsleidingen steeds de rioleringsaanleg van Aquafin zal vooraf gaan.  Er is telkens een aangepaste verkeersafwikkeling voorzien zodat woningen en bedrijven maximaal bereikbaar blijven.  De concrete timing van deze werken is overigens te volgen via www.diksmuide.be.

De informatieavond voor de buurtbewoners van deze straten gaat door op maandag 2 februari om 20 uur in CC Kruispunt. (DLD)