In Vlaanderen barstte zaterdag ook een intercommunaleschandaal los. Dit gebeurde rond de NV Publipart, een dochtervennootschap van de intercommunale Publilec die zelf dochter is van de ook eerder al in opspraak gekomen Waalse intercommunale Publifin.  Niet alleen de activiteiten van deze vennootschap, met beleggingen in bedrijven rond chemische wapens, zijn onethisch, zo klonk het, ook de bestuurdersvergoedingen die per bestuurder 19.000 euro zouden bedragen, riepen vragen op.  En dit dossier leek ook zijn tentakels te hebben tot in Diksmuide want tussen de 17 Publipart-verantwoordelijken zat ook de naam van voormalig schepen en gemeenteraadslid Eric De Keyser (SP.a-open).  Ook zijn rol riep vragen op waardoor Publipart ook de Diksmuidse politiek onder hoogspanning dreigde te brengen.  Of niet want volgens SP.a-schepen Kurt Vanlerberghe is Eric De Keyser geen echte bestuurder van NV Publipart.  Hij staat weliswaar vermeld op de neergelegde jaarrekening maar hij is enkel een toegevoegd expert.  Voor schepen Vanlerberghe is er verder niets mis met de activiteiten van Publipart.

Eric De Keyser was Diksmuids schepen tot eind 2014.  Toen hij werd opgevolgd door partijgenote Bieke Moerman, behield hij wel het merendeel van zijn mandaten in diverse vennootschappen en intercommunales.  Uit de recentst in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde mandatenlijst blijkt dat de Diksmuidse ex-schepen in 2015 alvast nog steeds dezelfde, allemaal bezoldigde zitjes had als in zijn schepenperiode, in De Watergroep, netbedrijf Infrax West, de WVI (Westvlaamse Intercommunale), Cevi dat gespecialiseerd is in computerprogramma’s voor openbare besturen, huisvestingsmaatschappij De Mandel en de nu gecontesteerde Publipart.  Tot medio 2015 was hij ook lid van het college van commissarissen van Publilec.
Vooral rond de werking van de NV Publipart rijzen nu veel vragen.  Inmiddels hebben deze ook al geleid tot het ontslag van de Gentse SP.a-politicus Thomas Balthazar.  Maar hierover gecontacteerd stelt Eric De Keyser tegenover ons niet namens de stad Diksmuide in de raad van bestuur van Publipart te zetelen.  Overigens heeft Diksmuide ook geen aandelen van Publipart.  Wel van moedervennootschap Publilec maar dat aandeel is volgens de ex-schepen verwaarloosbaar.
Het Publipart-mandaat is hem, aldus nog Eric De Keyser, ook niet toegewezen door zijn partij SP.a.  Wie hem dan wel heeft afgevaardigd naar de nu in opspraak gebrachte vennootschap laat hij in het midden.  Maar volgens schepen Kurt Vanlerberghe is dit mandaat een louter private aangelegenheid.

Gevraagd of de nu bekend geraakte activiteiten van Publipart verenigbaar zijn met de standpunten en de filosofie van zijn partij SP.a, hiervoor verwijst Eric De Keyser naar een persbericht die Publipart zondag vrij gaf.  Daarin stelt Publipart dat de gecontesteerde bedrijven maar een slordige 2 procent van de totale beleggingsportefeuille vertegenwoordigen.  Ze maken deel uit van fondsen maar worden slechts korte tijd aangehouden.  Deze posities worden weliswaar niet dagelijks door Publipart gescreend.  Met de nieuwe informatie zal Publipart deze beleggingen, die niet stroken met haar deontologische code, wel onmiddellijk laten verkopen, ze zijn immers direct verhandelbaar op de financiële markten.  Voor Eric De Keysers partijgenoot Kurt Vanlerberghe is er dan ook met de activiteiten van Publipart niets mis. In hoofdzaak zorgt ze immers als aandeelhouder van Elia dat het Belgisch hoogspanningsnet niet in Chinese handen valt.  Maar als Publipart met zijn cashoverschot heeft belegd in niet koosjere fondsen, dan is het voor Kurt Vanlerberghe wel beter dat men deze verkoopt.  Wat dus zou gebeuren.
Met betrekking tot de rijkelijke bestuurdersvergoedingen wenst Eric De Keyser alvast mee te geven dat hijzelf het in de pers genoemde bedrag van 19.000 euro niet verdient als bestuurder van Publipart.  Uit de jaarrekening van Publipart blijkt anders wel dat het totaal bedrag van de aan de leden van de 17-koppige raad van bestuur uitbetaalde bestuursvergoedingen bijna 360.000 euro bedraagt. Maar het aandeel van de vergoeding van Eric De Keyser bedraagt volgens hem slechts grosso-modo 200 euro netto per maand.  Op zondag deed nationaal SP.a-voorzitter John Crombez nog een oproep aan de politici om de bedragen van hun mandaatvergoedingen bekend te maken.  Aansluitend heeft Eric De Keyser ons alvast, om zijn Publipartvergoeding te bewijzen, zijn belastingsfiche, zij het enkel voor zijn inkomsten uit Publipart, voorgelegd.  Ook SP.a-schepen Karline Ramboer, die ook zelf een mandaat heeft in moederholding Publilec, bezorgde ons haar inkomstenfiche voor dit mandaat waarvoor ze in 2015 een kleine 250 euro ontving.
Voor SP.a-kopstuk Kurt Vanlerberghe is het tenslotte aan Eric De Keyser zelf om uit te maken of hij toegevoegd expert wil blijven binnen de NV Publipart.  Daarnaast heeft SP.a-open voor schepen Vanlerberghe alvast geen probleem met de belegging van Publipart in Elia en Fluxys Belgium.

Van Idee2006-raadslid Marc Deprez vernemen we nog dat zij eerst raadslid Eric De Keyser willen horen vooraleer uitspraken te doen over zijn dotatie en zijn activiteiten binnen dit mandaat.  Wel vindt zij het alvast niet kunnen dat geld verdiend wordt door een mandataris of een stadsbestuur via dergelijke dividenden.  Want nog volgens Idee2006 kreeg Diksmuide zo Publilec-dividenden uit winsten die deels voortspruiten uit de handel in chemische wapens. Van de Diksmuidse N-VA-afdeling mochten we tot dusver geen reactie ontvangen op deze Publipart-heisa. (DLD)