Woumen heeft zondag aan zijn vernieuwd dorpsplein een kunstig lintje gehangen.  Met Pop-Up Art Woumen heeft men op het dorpsplein en in de kerk plaats gemaakt voor werk van plaatselijke kunstenaars.  Het is een zeer gevarieerde expo geworden van kunstenaars van divers pluimage, zoals cultuurschepen Karline Ramboer het op de opening omschreef.  Het moet daarenboven niet alleen een breed publiek aanspreken, het moet ook dat publiek blijvend bekoren want de kunstenaars zullen hun werken regelmatig vervangen.  Zo hoeft men het niet bij één bezoekje te laten.  Pop-Up Art Woumen is nog te bezoeken tot eind dit jaar.

De herinrichting van het Woumens dorpsplein is geen grootschalige ingreep geweest met plannenmakers en grote hijskranen.  Wel werd het plein aangepast aan de noden van de eigen Woumense bevolking.  Voor schepen De Keyser, voor wie het zowat de laatste opening was van een openbaar werk dat onder zijn bevoegdheid werd uitgevoerd vooraleer hij bij de jaarwisseling zijn schepenambt neerlegt, heeft het Woumense dorpsplein met de ingrepen een frissere aanblik gekregen, de openbare ruimte is hersteld.  Dat gebeurde door meer verharding, er kwamen grasperken in de plaats van voetpaden en een aantal parkeerplaatsen kwamen erbij.  Bij de aanpassingen van het plein werd ook rekening gehouden met de noden als de jaarlijkse kermis.  Ook voorzitter van het Woumens Bewonersplatform Manu Maeckelberg bevestigde dat Woumen veel inspraak heeft gekregen bij de opmaak van de herinrichtingsplannen.

Aan Pop-Up Art Woumen werkten navolgende kunstenaars mee: Patrick Steen (Keiem) met zijn metaalassemblages.  Zijn werk is zowel voor als in de kerk te zien.  Verder zijn er in de kerk schilderijen, grafieken, etsen en beeldhouwwerken van de Woumense kunstenaars Jean Vandenhove, Annick Maeckelberghe, Peter Simoen en Nelly Vlaminck.  Daarnaast zijn er ook nog verschillende realisaties van Luc Famaey en Rogette Jonckiere uit Diksmuide, Carine Vermeersch uit Beerst en Sep Margo uit Houthulst.
Voorzitter Manu Maeckelberg hoopt ook na Pop-Up Art 2014 nog met een nieuw initiatief te kunnen uitpakken.  (DLD)