Bij de inwoners van de sociale woonwijk Sint-Sebastiaan viel de voorbije dagen een onverwacht aanslagbiljet in de brievenbus ten bedrage van 10 Euro.  Afzender was het polderbestuur van de Bethoostersche Broecken uit Gistel die haar rechten op een polderbelasting liet gelden.  Bij dit polderbestuur luidt het dat deze taxatie wettelijk is.  Toch is het opmerkelijk dat in een periode waarin heel wat te doen is rond verhoogde belastingen, dit polderbestuur nu ook inwoners en gezinnen van een sociale woonwijk met een minimaal perceel deze belasting laat ophoesten.  Door het minimumtarief van 10 Euro te laten betalen kunnen de inwoners van deze sociale woonwijk tot 200 Euro per hectare betalen waar voor normale landerijen in de polder een tarief van 16 Euro per hectare van toepassing is.

Voor ontvanger-griffier van de polder Bethoostersche Broecken, Chantal Logghe, is dit aanslagbiljet compleet wettelijk.  De Sint-Sebastiaanswoonwijk behoort immers nog steeds tot haar poldergebied.  Ook het zuidelijk deel van de IJzerlaan, Hof ter Bloemmolens en de industriezone Heernisse maken hiervan deel uit.  Overigens zouden ook de bedrijven van dit industrieterrein polderbelasting betalen.  Alleen de inwoners van de sociale woonwijk deden dit tot dusver niet .  Met de komst van de nieuwe ontvanger-griffier werden alle kadastrale gegevens opnieuw nagezien en op orde gesteld, volgens het wettelijk boekje.

Schepen Eric De Keyser, die namens Diksmuide een mandaat heeft binnen deze polder, stelt dat Diksmuide vooraf niet op de hoogte werd gesteld van deze taxatie door de Bethoostersche Broecken.  Maar intussen kan men wel sinds 19 november nadere toelichting vinden op de stedelijke website.  (info : klik hier)  Schepen De Keyser bevestigt verder dat het polderbestuur binnen deze woonwijk weliswaar geen onderhoudswerken uitvoert, maar alleen omwille van het historisch feit dat deze woonwijk behoort tot dit poldergebied deze belasting kan heffen.  Hij heeft deze gecontesteerde taxatie inmiddels aangekaart bij Daniel Vermander, dijkgraaf van de Bethoostersche Broecken die heeft toegezegd het punt van taxaties in woongebieden aan te kaarten op de eerstvolgende vergadering van de polder.

Ook financiënschepen Kurt Vanlerberghe bevestigt dat Diksmuide van deze taxatie voorafgaandelijk niet op de hoogte werd gesteld.  Diksmuide heeft dan ook zelf geen uitstaans met deze invorderingen.  Nog volgens schepen Martin Obin heeft dit tot gevolg dat zo’n 200 aanslagbiljetten in Diksmuidse brievenbussen vielen.  Voor hem is het feit dat een poldergebied wordt omgevormd tot woonwijk alvast geen reden om deze gronden te onttrekken aan betrokken polder.  Deze gebieden zijn immers wettelijk vast gelegd.  Bijgevolg blijven voor hem de bewoners ervan deze polderbelasting schuldig. Schepen Obin is plaatsvervangend lid van de polder Bethoostersche Broecken.

Nog volgens ontvanger-griffier Chantal Logghe blijven deze aanslagbiljetten opeisbaar, ook al worden deze taxaties opnieuw besproken binnen de eerstvolgende vergadering van de polder.  Hierop zullen dan ook wellicht “de nieuwe leden” uitgenodigd worden.  (DLD)