Amper enkele maanden nadat er ophef was rond het verwijderen van de Vlaamse Leeuw-vlag op de IJzertoren, is er opnieuw commotie ontstaan rond een IJzertorensymbool: het heldenhuldezerkje.  Tijdens het voorbije weekend merkte een bezoeker dat menig heldenhuldezerkje, de grafsteen van de Vlaamse frontsoldaat, bij het bouwafval aan de IJzertoren is beland.  Het heldenhuldezerkje, tijdens de eerste wereldoorlog ontworpen door Joe English, was zowat de kiem van de IJzertoren.  Naar dat voorbeeld werd destijds de IJzertoren ontworpen.

Op menig kerkhof vind je nog deze heldenhuldezerkjes terug bij graven van Vlaamse frontsoldaten.  Ze hebben een keltisch kruis, de AVV-VVK-letters en de blauwvoet.  Toen in 1918 bijna 40 van deze graven op het kerkhof van Oeren werden vernield en de brokstukken gebruikt werden bij de aanleg van een weg, was de toen nog prille frontbeweging geschokt.  Deze grafschennis zou er mee voor zorgen dat er bedevaarten werden georganiseerd naar de kerkhoven in de Westhoek waar deze heldenhuldezerkjes stonden: de IJzerbedevaart was geboren.  Later werd deze jaarlijkse bedevaart gehouden aan de voet van de IJzertoren, ontworpen naar deze heldenhuldezerkjes.

In de crypte van de eerste toren werden ook graven met het heldenhuldezerkje geplaatst en toen later een pak dergelijke grafstenen dreigden te verdwijnen bij het vervallen van de grafconcessie, werd een erepark met dergelijke grafstenen gemaakt aan de voet van de tweede toren.

Waar de heldenhuldezerkjes, die nu bij het bouwafval beland zijn, vandaan komen is nog niet duidelijk.  Bij het Museum aan de IJzer was tot op het ogenblik van publicatie niemand bereid commentaar te geven.  Of deze heldenhuldezerkjes hun ereplaats terug krijgen op de IJzertoren vlakte, dan wel deze grafstenen, bijna 100 jaar later tijdens deze 2014-2018-herdenkingsperiode, dezelfde weg opgaan als hun illustere voorgangers uit Oeren, is dus nog de vraag. (DLD)