De Diksmuidse imkersbond De IJzervallei en de Gentse Universiteit gingen in augustus vorig jaar samenwerken om een systeem te verfijnen die de honingbijen kon beschermen tegen de agressieve Aziatische hoornaar, een exotische wesp die de bijenkasten met uitroeiing bedreigt.  De komst van deze exotische wespen die sinds vorig jaar in razendsnel tempo oprukken is immers een nieuwe bedreiging voor de bijenpopulatie.  Maar van Luc Aneca van de Diksmuidse imkersbond vernemen we dat er van uitroeien geen sprake meer is, de opmars van de hoornaar lijkt niet meer te stuiten.  En dat werd ons inmiddels ook bevestigd door kapitein Filip Vandenberghe van de Diksmuidse brandweer.  Zij hebben vorig jaar weliswaar een uitzonderlijk aantal wespennesten moeten verdelgen, maar ze waren niet opgewassen tegen de komst van de hoornaar.

Vorige zomer werd een project opgezet dat voorzag in de monitoring en bestrijding van de Aziatische hoornaar. (foto archief) Daarbij konden ook 35 hoogtechnologische monitoringssystemen geplaatst worden bij imkers verspreid in West-Vlaanderen. Naast een geluidssensor aan de ingang die hoornaars kan detecteren, werden daarbij ook de broed- en omgevingstemperatuur geregistreerd, alsook het gewicht van de kast, de vochtigheid in de kast en de hoeveelheid neerslag die valt.
In augustus werden de meeste systemen verspreid en vanaf begin september zijn al 22 systemen actief aan het registreren. Een aantal heeft wel nog te kampen met wat kinderziekten. Regelmatig wordt een rapport van de gegevens aan de  imkers verspreid. Dit helpt de imkers met een Arnia-systeem in de interpretatie van hun eigen gegevens, maar geeft ook leerrijke info voor alle imkers in Vlaanderen. Of dit experiment al aanvallen van de Aziatische hoornaar heeft gedetecteerd, is niet bekend bij de Diksmuidse imkers. Wel was er nog geen alarm voor de 4 in Diksmuide geplaatste toestellen.  Overigens waren er de voorbije zomer wel meldingen van hoornaarnesten, verspreid over de hele provincie.  Maar in Diksmuide werd nog geen nest van hoornaars opgemerkt, zo bevestigt men ook bij de Diksmuidse brandweer.

Momenteel probeert de koninginwesp te overleven in de grond, in spouwen of holtes. In het voorjaar zal ze weer tevoorschijn komen en zal ze beginnen een nieuw nest te bouwen die in enkele weken weer druk bevolkt zal zijn met jonge wespen. Uit ieder nest kunnen er een 30-tal nieuwe wespenkonginnen geboren worden die zich opnieuw gaan vermenigvuldigen.  Luc Aneca van de imkersbond vraagt dan ook aan iedereen om alert te zijn. Bij twijfel mag men steeds één van de leden van imkersbond om info vragen.    De Diksmuidse imkers hopen alvast dat men alsnog de verspreiding van de hoornaar een halt zal kunnen toeroepen zodat ze geen al te grote bedreiging voor de bijenpopulatie zal betekenen.
De imkersvereniging “Ijzervallei” Diksmuide geeft alvast alle info en opleidingen aan haar leden. In het kader daarvan wordt er in het najaar van 2019 ook opnieuw een vervolgcursus imkeren opgestart.  .

info : www.imkersbonddiksmuide.be (DLD)