Op het kruispunt van de Halve Maanstraat en de Generaal Baron Jacquesstraat werd bij de heraanleg van de riolering tijdens een geofysisch onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Diksmuide, een signaal opgevangen van een obstakel of constructie in de ondergrond. Mogelijk kan dit volgens schepen van openbare werken Bieke Moerman een overblijfsel zijn van Diksmuides middeleeuwse Westpoort. De zone waar de stadspoort zou kunnen verwacht worden, inclusief een buffer, zou voorafgaand aan de werken onderzocht worden.  Voor deze werken worden nu de nodige offertes opgevraagd. Het is momenteel nog niet duidelijk hoelang deze bijkomende werken zullen duren.

Op vandaag bevinden zich in de ondergrond van de Weststraat reeds heel wat leidingen en rioleringen. De aanleg hiervan heeft door de jaren heen ongetwijfeld al voor een ernstige bodemverstoring gezorgd.  Hierdoor is de kans op intact archeologisch erfgoed eerder klein. Maar dat zou niet gelden voor één welbepaalde locatie, met name de Westpoort. Deze zware stadspoort is duidelijk afgebeeld op onder meer de kaart uit het midden van de 16de eeuw van Jacob van Deventer. De Westpoort maakte deel uit van de middeleeuwse versterkingsgordel rond de binnenstad. Het onderzoek naar de locatie van deze Westpoort stemt overeen met het advies van het agentschap Onroerend Erfgoed in kader van de bouwvergunningsaanvraag voor de heraanleg van de Weststraat.

De opgraving naar de resten van de Westpoort heeft betrekking op een zone van 35 meter lang in de Baron Jacquesstraat, noordwaarts van het kruispunt met de Halve Maanstraat en heeft een breedte van maximaal 6 meter die de breedte is van het huidig wegdek.  De actuele voetpadenzone wordt van het onderzoek uitgesloten. De aanwezigheid van een actieve riolering met grote diameter, centraal in de straat, en de vele te verwachten huisaansluitingen vereisen dat de opgraving in kleinere stukken en secuur moet worden uitgevoerd, teneinde de hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken.
Dit onderzoek moet voorafgaandelijk aan de heraanleg gebeuren.  Indien de stadspoort immers zou aangesneden worden tijdens de uitvoering van de werken, zou dit zowel voor de aannemers als voor de archeologen een ernstige obstructie zijn.  (DLD)