Het ruimen van de grote hoeveelheid oorlogsmunitie, die ontdekt werd op de terreinen aan de IJzerdijk waar in 2018 het nieuw provinciaal domein IJzerboomgaard moeten openen, zal de provincie West-Vlaanderen bijna 475.000 euro extra kosten.  Eind oktober 2016 werd in de berm naast de IJzerdijk een verzameling van een 100-tal vermoedelijk gedumpte mortieren, projectielen, handgranaten en een gasfles gevuld met chloorgas ontdekt. Een grote saneringsoperatie drong zich op.  Na de eerste fase, die afgerond wordt in februari, volgt nu nog de tweede en derde fase van deze terreinsanering.  Deze laatste fases zullen 118 werkdagen in beslag nemen en deze werken moeten afgerond zijn in het najaar van 2017.  Tijdens de saneringswerken zal wel verder gewerkt worden in andere zones van het provinciedomein zodat de vooropgestelde periode van opening in het voorjaar van 2018 niet in het gedrang komt.

Bij het ontdekken van de oorlogsmunitie werden in oktober van vorig jaar de werken aan het provinciaal domein onmiddellijk stil gelegd, zo vernemen we van gedeputeerde Guido Decorte.  De veiligheid van de werknemers stond voor hem immers voorop.  Verder werd ook een deel van het provinciedomein tijdelijk hermetisch afgesloten.  Vervolgens werd een gespecialiseerde firma onder de arm genomen om te bepalen welke extra veiligheidsmaatregelen er moesten genomen worden en welke gebieden, waaronder de kampeerweide, nog eens extra gescreend moesten worden.  Volgens de aangestelde munitiedeskundige ging het hier overigens om een uitzonderlijke situatie, vooral door de aanwezigheid van lokale munitiestortplaatsen. Er was hierbij ook een samenwerking met de ontmijningsdienst Dovo, politiezone Polder en het Diksmuids stadsbestuur.
De saneringswerken gebeuren in drie fases.  Bij de eerste reeds uitgevoerde fase tussen december en februari werd het stuk tussen de Kapellestraat en de spoorlijn (foto) aangepakt.  De kostprijs hiervan bedroeg reeds meer dan 100.000 euro.  Van de onderzochte locaties bevatte 11% effectief munitie.
Tijdens de tweede en derde fase van deze saneringswerken worden de zones rond de IJzerdijk, de toekomstige kampeerweide en de omgeving van de voormalige KTA-hoeve aangepakt.  Door een wekelijkse evaluatie en een dagelijkse werfopvolging zullen de gebruikte methodes geëvalueerd en desnoods bijgestuurd worden.  Vooral de zone in de berm naast de IJzerdijk lijkt het moeilijkste gedeelte te worden.  Niet alleen omwille van de grotere en meer gevaarlijke hoeveelheid, maar ook door de verscheidenheid van de munitie en het aanwezige puin op de plaatsen waar de munitie voorkomt.  Blijkbaar werd na de oorlog aanzienlijk wat munitie in een aantal kraters gedumpt.
De drie fases samen zullen uiteindelijk zo’n 475.000 euro (incl. BTW) extra kosten aan de West-Vlaamse belastingsbetaler. (DLD)