De goedkeuring die de Vlaamse regering vorige week gaf aan de kaart met de historische poldergraslanden is als een schokgolf door landbouwmiddens gegaan.  Wordt in natuurkringen gesteld dat hiermee de bescherming van ondermeer het Diksmiuds gebied van de Waleweiden een beetje dichterbij komt, op hun beurt vragen de landbouwers dat ook zij beschermd worden bij de definitieve afbakening die voorzien is in 2015.  Diksmuids raadslid Marc Deprez (Idee2006) die in dit debat de Diksmuidse landbouwstem vertolkt en hiervoor steun vindt bij de OpenVLD-fractie binnen de Vlaamse regering, stelt alvast dat deze kaart nog geen definitieve bescherming betekent van al deze historische poldergraslanden.  Tijdens het openbaar onderzoek dat eraan komt, zullen dan ook niet alleen de natuuraspecten bekeken worden, ook de landbouwbelangen en de gevolgen voor de boer van een eventuele bescherming zullen hun plaats moeten krijgen.

Pas bij de definitieve vaststelling van de kaart met de historische poldergraslanden wordt bepaald welke graslanden onder de bescherming vallen en wat deze bescherming precies inhoudt, zo stelt Marc Deprez.  Intussen wordt een openbaar onderzoek opgestart dat niet alleen aandacht zal hebben voor de natuurwaarden van deze gebieden maar ook voor het langdurig gebruik van deze weilanden, de leefbaarheid van de landbouwbedrijven die ervan gebruik maken en de aard van de voorgestelde beschermingsmaatregelen.  Marc Deprez laat terloops ook nog opmerken dat deze kaart weliswaar 12.400 hectaren poldergraslanden omvat maar dat hiervan nu reeds 5.700 hectaren een speciale natuurbescherming hebben.  Bijgevolg wordt de komende maanden beslist over de toekomst van de resterende 6.700 hectaren.

De komende maanden zullen dan ook belangrijk worden voor landbouwbedrijven die gebruik maken van deze weilanden.  Marc Deprez herhaalt het OpenVLD-standpunt dat voor deze resterende gebieden het agrarische moet primeren op het natuurbehoud indien dit laatste ten koste zou zijn van de landbouw.  Verder hoopt hij voor wat het Diksmuids politiek toneel betreft dat ook CD&V die evenzeer een belangrijke vertolker is van landbouwbelangen en ook zijn vertegenwoordigers heeft binnen de Vlaamse regering, ook zijn stem zal laten horen en kleur zal bekennen waar het gaat over de toekomst van de Waleweiden als historische poldergraslanden. (DLD)