Volgend voetbalseizoen kennen we de nieuwe “voetbalploeg van ’t stad”.  Blijft dat KSV Diksmuide of wordt dat Sporting Keiem?  Want na de promotie van voetbalclub Sporting Keiem komt er een heuse Diksmuidse stadsderby.  Voor Idee2006-raadslid Marc Deprez is de promotie van de Keiemse voetbalploeg het resultaat van een sublieme jeugdwerking en een goed bestuur. Toch is er op gebied van accommodatie nog altijd een groot verschil tussen beide clubs volgens het Keiems raadslid, het is David tegen Goliath.  Hij roept dan ook op om de jeugdwerkingen ook in de randgemeenten volwaardige kansen te geven.  Maar dat is niet altijd onmiddellijk mogelijk, zo stelt sportschepen Marc De Keyrel (CD&V) in een reactie op deae oproep. Men wordt immers soms, zoals in Keiem, geremd door een strenge regelgeving op vlak van ruimtelijke ordening.  Daarenboven moet voor hem de jeugdsteun ook verder gaan dan voetbal.

De jeugd een creatieve vrijetijdsbesteding aanbieden in het kader van een alcohol-en drugpreventiebeleid is voor Marc Deprez van vitaal belang.  Voetbal en sport in het algemeen is één van de actoren in het kader van preventie.  Er is dan ook voor jeugdwerkingen van voetbalclubs een grote taak weggelegd.  Het uitgestrekte Diksmuide moet dan ook volgens hem opteren voor een geografische verspreiding van zijn jeugdwerking   Zo beschikt Diksmuide weliswaar reeds in Nieuwkapelle over twee terreinen, maar jeugdwerkingen moet ook daar beter kunnen uitgebouwd worden.  Maar Marc Deprez beseft ook dat het op vandaag niet zo evident is om vrijwilligers te mobiliseren.   Maar een deftige accommodatie voorzien voor de voetbalploegen in de dorpen als Beerst, Nieuwkapelle, Leke-Vladslo en Keiem zou alvast een goede aanzet zijn.

Voor sport- en jeugdschepen Marc De Keyrel is jeugdwerking voor elke sportclub, niet enkel voor voetbal, van groot belang en ze verdient dan ook de steun. Daarom kent het stadsbestuur sinds 2008 een jaarlijkse extra subsidie toe aan sportverenigingen met een jeugdwerking. In 2014 bedroeg deze extra subsidie 13.781 Euro, bovenop de totale werkingssubsidie van 22.660 Euro. En de schepen erkent dat een goede accommodatie voor elke vereniging, zowel in het centrum als in de dorpen, van groot belang is. Vandaar dat Diksmuide in de voorbije jaren heeft geïnvesteerd in onder meer nieuwe jeugdlokalen en nieuwe ontmoetingscentra.
Maar de wil om te voorzien in goede (sport)infrastructuur kan er zijn, maar dan is er ook vaak nog de strenge regelgeving rond ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige vergunningen.  Voor de accommodatie van Keiem wordt, in afwachting dat de mogelijkheden kunnen gecreëerd worden om het huidig terrein uit te breiden, gezocht naar een tijdelijke oplossing in samenwerking met de club.  Zo werd de voorbije jaren al gebruik gemaakt van de voetbalterreinen in Leke, Beerst en Diksmuide.

Intussen heeft Keiem wel, ondanks zijn lamentabele accommodatie, sportieve successen geboekt met promotie naar 3de provinciale wat voor schepen De Keyrel alle lof verdient.  Maar het toont ook aan dat het sportieve niet altijd te koppelen is aan de accommodatie.  Dat heeft niet alleen Sporting Keiem bewezen dit jaar maar ook KSV Diksmuide, maar dan in omgekeerde richting.  Want, ondanks de goed uitgebouwde accommodatie aan De Pluimen degradeerde ze toch in enkele seizoenen van 4de klasse naar 3de provinciale.

Wie wordt volgend seizoen Diksmuides eerste voetbalploeg?  David of Goliath?  Een ding hebben we alvast geleerd:  dat hoeft blijkbaar niet noodzakelijk de ploeg te zijn met de beste accommodatie. (DLD)