Op zondag 23 april vindt Erfgoeddag plaats. En het centrale thema dit jaar is ‘zorg’. En daar is ook in Diksmuide heel wat over te vertellen.  In de verhalenkelder van het stadhuis, die te bereiken is via het toerismekantoor in de Van Pouckestraat, loopt de expo ‘Het Diksmuidse erfgoed van de zorg’ die de bezoeker meeneemt op een reis doorheen de eindeloze geschiedenis van de stad.  Er zijn alvast ‘haltes’ voorzien bij ondermeer het voormalig Sint-Janshospitaal en de figuur van Montanus.

De tentoonstelling speurt in de archieven en collecties naar de zorg in het verleden en kijkt naar de zorg die we vandaag in Diksmuide kennen. Hoe zag de zorgsector er in het verleden uit? Hoe is dit doorheen de eeuwen geëvolueerd tot de zorg die we vandaag kennen? Wie weet nog waar het Sint-Janshospitaal zich bevond? (foto) Wie was Montanus, wiens borstbeeld opnieuw in het stadspark prijkt, eigenlijk? Wat was de rol van de Zwartzusters die hun moederhuis en later polikliniek hadden nabij de Vismarkt waar op vandaag de sociale huisvestingsmaatschappij IJzer en Zee een nieuw sociaal woonproject realiseert.
Bezoekers kunnen er zondag luisteren naar de boeiende verhalen bij de schilderijen, archiefdocumenten en voorwerpen. De expo is doorlopend open tussen 10 uur en 18 uur en is gratis te bezoeken.
Daarnaast wordt op deze Erfgoeddag ook aandacht besteed aan de zorg voor het erfgoed zelf. Welke zorg heeft ons cultureel en historisch erfgoed nodig en waarom? Op Erfgoeddag ontdekt men wat het Diksmuids stadsarchief bewaart en waarom ze dit doet.
Overigens is de verhalenkelder niet enkel op Erfgoeddag open. Tijdens het zomerseizoen kan men er elke dag terecht van 9 uur tot 16.30 uur.

Verder organiseert Diksmuide in het kader van Erfgoeddag ook de cursus ‘hoe leer ik oud schrift lezen?’. De opleidingssessies vinden plaats op 26 april, 10 en 31 mei, en 14 en 21 juni in CC Kruispunt. Deze reeks voor beginners reikt enkele hulpmiddelen aan om vlotter en nauwkeuriger met oude documenten om te gaan. Tijdens de laatste sessie brengt men tenslotte een bezoek aan het nieuwe stadsarchief in Diksmuide. Voor de cursus resten nog slechts een beperkt aantal plaatsen. Er kan nog tot vandaag ingeschreven worden via archief@diksmuide.be of telefonisch via 051 79 30 40. (DLD)