Bij het verkennend onderzoek dat OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij) uitvoerde op het terrein van het oud stort aan de Rapestraat te Woumen bleken er indicaties van verontreiniging met ondermeer aromatische verbindingen en gechloreerde koolwaterstoffen, cadmium, lood cyanides, PCB’s en minerale oliën.  En die worden gelinkt aan de vroegere stortactiviteiten van 40 jaar terug op deze plaats aan de boorden de IJzer in de Woumense broeken die behoren tot het waterwinningsgebied van het waterproductiecentrum De Blankaart.  Katleen Winne van Idee2006, wiens fractie reeds in oktober 2015 tijdens de Diksmuidse gemeenteraad de alarmbel luidde voor deze oude stortplaats, is bij wijze van spreken de adem afgenomen bij het doornemen van de stoffen die er aangetroffen werden.  Voor haar is een opruiming dan ook dringend noodzakelijk, gezondheid is immers voor haar het hoogste goed.  Toch is een sanering nog niet voor morgen.  Eigenaar, huisvuilophaler Garwig uit Houthulst, moet eerst nog, hiertoe aangemaand door OVAM, een beschrijvend bodemonderzoek laten uitvoeren waarvan de resultaten moeten klaar zijn tegen medio september.  Volgens OVAM zullen dan ook pas in het najaar concrete resultaten over de hoeveelheden van deze stoffen en info over een eventuele sanering kunnen gegeven worden.

Kwik, een kankerverwekkende stof met een verwoestende werking op het lichaam, lood dat kan zorgen voor ernstige gezondheidsklachten zoals hersenschade, aluminium die in verband wordt gebracht met ernstige ziekten en aandoeningen als osteoporose en de ziekte van Alzheimer, arsenicum die bij langdurige blootstelling kan leiden tot blaas-, long-, huid-, neus-, lever- en prostaatkanker, cadmium dat eveneens kan leiden tot kanker maar ook tot nierziekten, longschade en broze botten, aromatische koolwaterstoffen als benzeen die bij hoge concentraties zorgt voor een daling van het aantal witte bloedcellen, PCB’s die kunnen zorgen voor schade aan de schildklier, lever en immuunsysteem, ammonium-chloride de irritatie kan veroorzaken aan het maag-darmkanaal en nikkel dat bij te hoge concentraties kan zorgen voor vergiftiging, … Bij het doornemen van deze “bloemlezing” aan gevonden risicostoffen en de mogelijke impact ervan, wordt men volgens Katleen Winne de adem ontnomen.  Of al deze stoffen ook afkomstig zijn van het storten van huisvuil is voor Katleen Winne ook nog de vraag, voor haar is het dan ook zeer waarschijnlijk dat gezien de gevonden stoffen er ook industrieel afval is gestort.

Maar vooraleer actie kan ondernomen worden, moet er dus gewacht worden op de resultaten van het grondiger beschrijvend onderzoek.  Voor drinkwatermaatschappij de Watergroep is het alvast weinig waarschijnlijk dat de oude stortplaats een impact heeft op haar drinkwatervoorziening vanuit De Blankaart.  De stortplaats aan de Rapestraat bevindt zich immers op meer dan 1 kilometer stroomafwaarts van haar innamepunt op de IJzer.  Toch blijft men alles in de toekomst nauwgezet opvolgen.  Het productieproces wordt alvast, zoals steeds overigens, continue gemonitord zodat het drinkwater aan alle kwaliteitsnormen voldoet.  Daarbij werden ook kwaliteitscontroles uitgevoerd op het water dat wordt ingenomen voor de drinkwaterproductie.  Maar daarbij werden tot dusver geen problemen vastgesteld.

Of er zich tenslotte een probleem kan stellen met de voedselveiligheid via het vee dat graast op de weide boven deze stortplaats, daarop wenst het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen, niet in te gaan.  Ook zij verwijzen op vandaag nog in eerste instantie naar OVAM.  En op deze laatsten is het nog wachten tot september. Pas dan zal duidelijk worden of de gevonden hoeveelheden ook schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid en welke maatregelen moeten genomen worden. (DLD)