Gisteren, dinsdag 17 oktober, werd Diksmuides sociale winkel “nUniek” geopend en dat was niet toevallig.  Het was immers passend dat op de Werelddag van verzet tegen extreme armoede, een dag waarop men eraan herinnert dat armoede een schending van de mensenrechten is, deze sociale kruidenier kon openen.  Voor OCMW-voorzitter Bart Laleman is nUniek alvast een unieke naam voor een uniek concept met ook nog eens een knipoog naar een gekende buurtwinkel uit het verleden.  nUniek opende zijn deuren in de gebouwen van het voormalig doorgangsgebouw aan de Heernisse dat Diksmuide recent kon kopen.  Dankzij de vrijwilligers van De Klapstoel werd de kantoorruimte er omgevormd tot een gezellige winkelruimte en een magazijn voor de voorraad.  Vanuit het centrum is de winkel makkelijk bereikbaar via de voetgangers- en fietsersviaduct die aansluit met de Sint-Sebastiaanswijk.

De sociale winkel is een andere vorm van voedselhulp.  Klanten die door een moeilijke financiële periode gaan in hun leven kunnen er enkel via een doorverwijzing door het Sociaal Huis terecht.  De nUniek is op het eerste zicht een gewone winkel, waar de klanten zelf kiezen welke producten ze kopen, een keuzevrijheid die meteen ook hun eigenwaarde laat stijgen. .  Ze vinden er verse groenten en fruit, droge kruidenierswaren, verzorgings- en huishoudproducten en gekoelde en diepgevroren levensmiddelen.  Het enige veschil is dat alle winkelwaar er wordt aangeboden aan sociale prijzen.  Hierdoor wordt de toegang tot gezonde en betaalbare voeding vergroot.  Producten worden er aangeboden aan de goedkoopste winkelprijs min 30 procent. Alleen voor de huisvuilzakken van Diksmuide zelf wordt er een uitzondering gemaakt, daarvoor blijft de normale verkoopprijs gehandhaafd, al hoeven de zakken niet er per rol gekocht te worden en kan men deze per stuk aanschaffen.
Dit nieuw initiatief biedt de mogelijkheid aan mensen in armoede om toegang te krijgen tot gezonde voeding en een menswaardig bestaan.  Of zoals een bezoeker van nUniek het op de opening verwoordde : “het is fantastisch dat men hiermee erin slaagt mensen met een drempelvrees naar een winkel te laten komen.  Zo kunnen we ook aan een goedkope prijs een lekkere maaltijd maken en we hoeven ons hiervoor niet te schamen”.

Voor OCMW-voorzitter Laleman is nUniek een andere vorm van voedselhulp.  Toch blijft het nog altijd voor velen een noodoplossing.  Klanten krijgen hiermee weliswaar financiële ademruimte binnen hun budget, maar de oorzaak van armoede wordt niet onmiddellijk aangepakt. Daarom kunnen klanten enkel via doorverwijzing toegang krijgen tot de winkel. Tijdens deze doorverwijzing wordt er samen met de klant ook gekeken waar men recht op heeft en wordt er gepaste hulp en ondersteuning aangeboden. Op die manier wordt er meteen ook structureel aan armoedebestrijding gewerkt.
Iedere klant van nUniek krijgt naar aanleiding van de opening ook een herbruikbare boodschappentas.  Daarin steekt niet alleen informatie over nUniek maar ook over de Klapstoel die zijn ontmoetingsruimte en kinderboetiek in de Grauwe Broedersstraat behoudt.  Overigens is er ook in nUniek altijd ruimte voor een goed gesprek en een kopje koffie.  Daarvoor kan men rekenen op een 25-tal vrijwilligers.  Tenslotte vinden de klanten in de boodschappentas ook een handig kookboek “hoe gezonde maaltijden klaar maken voor 5 euro”.
In een eerste fase is er voorzien dat er wekelijks een openingsmoment is voorzien maar volgens voorzitter Laleman wordt nu al gekeken om een tweede wekelijks openingsmoment te voorzien. (DLD)