Vorig jaar kreeg het Woumens Bewonersplatform De Blankaartklok nog de Goe Bezig-prijs in de categorie bewonersgroepen uit handen van minister Joke Schauvlieghe.  Het Woumens BP kreeg deze prijs toen vooral omdat ze een brug wil zijn tussen de Woumenaars en diverse overheden.  En één van die overheden, het Diksmuids stadsbestuur, kreeg tijdens het voorbije weekend nu ook zelf de Goe Bezig-prijs in de categorie voor gemeentebesturen.  Diksmuide ziet deze prijs, die ze kreeg van de Vlaamse vereniging Dorpsbelangen, als de kroon op 7 jaar werk.

Sinds 2009 is Diksmuide al bezig met bewonersparticipatie. Zo werd er inmiddels voor iedere deelgemeente, en dat zijn er in Diksmuide 14, een bewonersplatform opgestart. En die opstart gebeurde in samenwerking met Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen. Daarbij hebben de bewonersgroepen aan het begin van de bestuursperiode het droomplan voor hun eigen dorp doorgegeven. En dit werd gebruikt als basis voor Diksmuides beleidsplan 2014 -2019 op vlak van participatie en investeringen. Diksmuide voorziet verder ook in een (financiële) ondersteuning aan deze platforms. De jury omschreef het Diksmuids dossier als een ‘goed geschreven to-dolijst voor elke plattelandsgemeente’. Daarbij vond ze ook de rol van de contactambtenaar Nele Vanveuren en het feit dat zij een staffunctie heeft, zeer positief.

Schepen voor burgerparticipatie Kurt Vanlerberghe is alvast tevreden met deze trofee en vindt het in de eerste plaats een erkenning voor zeven jaar intensief werk in bewonersparticipatie. (DLD)