Nooit eerder gaf Diksmuide zoveel geld uit als in 2013.  Zowat 8 miljoen Euro werd uitgegeven aan investeringen waarvan de meest in het oog springende zijn : de aanleg van fietspaden (730.000 Euro), de renovatie van het stadhuis annex toerismebureau (1.500.000 Euro), de stationsomgeving (347.000 Euro), diverse projecten rond WO I als de Houtlandstraat en de IJzerdijk (772.000 Euro), het Schoolplein (foto) en de Reuzemolenstraat (540.000 Euro), de reconversie van het industrieterrein Heernisse (1.200.000 Euro), de heraanleg van voetpaden (522.000 Euro en het OC te Oostkerke (350.000 Euro).  Investeerde Diksmuide dus nooit eerder zoveel in één jaar, gelukkig kon Diksmuide voor deze investeringen ook rekenen op een pak subsidies, zo stelde financiënschepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) maandagavond bij de voorstelling van de jaarrekening 2013 aan de gemeenteraad. Mede daardoor blijft Diksmuide financieel gezond.  Met een schuld van zowat 18 miljoen Euro en een positief jaarresultaat blijft Diksmuide financieel comfortabel zodat 2014  voor Diksmuide wellicht ook een goed jaar wordt zonder dat er extra saneringen of besparingsrondes moeten voorzien worden.

Het OCMW kon dan weer, na verrekening van de stedelijke toelage van 1,6 miljoen Euro, een bonus voorleggen van 770.000 Euro.  Voor OCMW-voorzitter Bart Laleman (CD&V) toont dit aan dat men er spaarzaam en verantwoord omspringt met gemeenschapsgelden.  In andere vergelijkbare gemeenten geven OCMW’s 732 Euro uit per inwoner, in Diksmuide is dat 517 Euro.  En is er in andere gemeenten een toelage van het gemeentebestuur van 184 Euro per inwoner, Diksmuide moet slechts 97 Euro per inwoner bijleggen.

Op de gemeenteraad van maandagavond kon ook nog vernomen worden dat men in 2015 wil starten met de aanleg van de ring.  Hierbij zou eerst het deel van de Kaaskerkestraat (AD Delhaize) tot aan de spoorlijn aangelegd worden waardoor men meteen ook de nieuwe ambachtelijke zone zal kunnen ontsluiten.

Verder is Diksmuide op zoek naar de spoorloze eigenaar van de verkochte Beerstse pastorie.  Het stilaan vervallen gebouw zorgt voor een veiligheidsprobleem voor zowel de kerkgangers als voor de kinderen die er naar de nabijgelegen school gaan, zo stelde Idee2006-raadslid Geert Debaillie.  Maar vooraleer de stadsdiensten de opdracht te geven de noodzakelijke herstelwerken uit te voeren, wil schepen Martin Obin (CD&V) eerst weten waar de huidige eigenaar woont zodat hij er de factuur voor deze werken kan bezorgen.  Een reeds eerder gestuurde aangetekende aanmaning tot herstel kwam ongeopend terug.

De invoering van het reglement op geveltuinen, dat werd goedgekeurd op 29 april 2013, is geen onverdeeld succes.  Op vraag van N-VA-raadslid Raf Anseeuw erkende schepen Obin nog geen enkele aanvraag voor een geveltuin te hebben ontvangen. Hij wil het project toch nog een tweede kans geven door allereerst een folder hiervoor mee te geven met de bouwvergunning.  Verder wil hij ook zorgen voor geveltuintjes aan openbare gebouwen.  Lichtpunt was volgens de schepen wel dit jaar de bebloeming in het straatbeeld.

De pastorie van Vladslo werd verkocht voor 211.035 Euro.  Maar aan deze verkoop wou N-VA haar goedkeuring niet geven omdat er niet voldoende onderzocht werd of er geen andere alternatieven waren voor dit gebouw.  (DLD)