Op de jongste gemeenteraad vroeg schepen Bieke Moerman zich nog af wat men heeft aan een prachtige nieuwe aangelegde groene markt vol gezellige plekjes als die niet begaanbaar is.  Maar Miek Goossens, de provinciaal directeur van het agentschap Onroerend Erfgoed, wiens taak het is om de impact van geplande werkzaamheden op beschermd erfgoed te onderzoeken en advies te geven aan eigenaars of aan vergunningverlenende overheden, laat nu weten aan eDiksmuide dat zelfs met behoud van een deel van de gevreesde oneffen porfierkasseien de nieuwe Grote Markt toch makkelijk begaanbaar zal blijven.

Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft volgens haar directeur de plannen voor de heraanleg van de Grote Markt op regelmatige basis met het stadsbestuur van Diksmuide besproken. De Grote Markt is immers beschermd als stadsgezicht.  Een beheersvisie over het omgaan met dit waardevol erfgoed is dan ook volgens het agentschap belangrijk om ook erfgoedpremies te kunnen krijgen voor werkzaamheden aan en in dit beschermd stadsgezicht.  Directeur Goossens benadrukt dat zijn diensten al in ruime mate tegemoet zijn gekomen aan de vragen van het stadsbestuur waarbij men ook rekening heeft gehouden met de essentie van de beschermde erfgoedwaarden:

Zo was volgens het agentschap Onroerend Erfgoed de vraag van Diksmuide om het standbeeld van Generaal Baron Jacques te verplaatsen enkel ingegeven vanuit een ontwerpend uitgangspunt, zonder dat er sprake was van de historische achtergrond van het standbeeld.  Omdat ze bijgevolg geen rekening houdt met het omstreden verleden van de generaal vindt het agentschap dan ook dat het standbeeld zich het best bevindt op de locatie die hiervoor voorzien was. Een verplaatsing houdt verder niet alleen risico’s in, ze kent ook een hoge kostprijs.
Verder zijn volgens het agentschap de door de Diksmuideling gewraakte porfierkasseien, die op vandaag zorgen voor grote oneffenheden en een quasi onbegaanbare marktplaats, zeer waardevol.  Omdat het zo’n zeldzaam geworden materiaal is verdient het gerecupereerd te worden. Daarenboven zijn deze porfierkasseien een hoofdkenmerk van de historische aanleg van de Grote Markt. Om de vraag naar comfort en begaanbaarheid tegemoet te komen zal volgens het agentschap Onroerend Erfgoed bij de heraanleg van de markt slechts 2.400 m² in deze gerecupereerde porfierkasseien gelegd worden op een totale oppervlakte van 11.000 m²   Via selectie zal daarenboven enkel gebruik gemaakt worden van die keien die het meest vlak zijn.  Daarenboven zal men ook rekening houden met de gangbare looplijnen die in een ander materiaal uitgevoerd worden. Zo zal volgens het Agentschop Onroerend Erfgoed de Grote Markt dan toch gemakkelijk begaanbaar zijn. (DLD)