De Kasteelhoeve presenteert op pinkstermaandag op de Boter- en Kaasfeesten een nieuwe artisanale kaas gemaakt met blond tripelbier.  Daarvoor heeft kaasmaker Marc Dournez het Diksmuids tripelbier Nachtraaf toegevoegd aan zijn bekende ambachtelijke halfharde kaas ‘Diksmuideling’.  Waren er eerst de vier Nachtraafbieren, vorig jaar kwam er ook een paté en nu is er dus ook een kaas om de bieren te begeleiden.  Te proeven komende maandag in de Generaal Baron Jacquesstraat.

“Ik heb Nachtraaf leren kennen toen vorig najaar het caravannetje met de bieren op IJzerdijk Autovrij aan de hoeve van mijn dochter had postgevat”, zegt Marc Dournez. “Toen ik de tripel degusteerde was ik meteen verkocht. Enige tijd later las ik over de initiatieven die Nachtraaf nam rond bierbeleving en streekproducten. En met de komst van de paté, besloot ik contact op te nemen met het voorstel om een kaas met het blonde bier te ontwikkelen.”
En dat initiatief werd bij de Nachtraafbrouwers met beide handen verwelkomd, voor Lieven Onraedt is het koppelen van kaas aan bieren immers geen toeval. “Kaas en bier hebben samen een lange en succesvolle geschiedenis. De vele bestaande trappisten- en abdijkazen die aan een biermerk zijn gelinkt, zijn het beste voorbeeld. Na de Nachtraafpaté met donkere quadrupel een kaas brengen met blonde tripel, het is bijna een logische stap” aldus nog Lieven Onraedt.  Intussen denkt hij ook al aan een nieuwe stap in zijn bierbelevingsproject met de ontwikkeling van de Nachtraafsorbet.

Nachtraaf kreeg in februari nog een prestigieuze award voor zijn inzet rond bierbeleving.  Dat er na de paté nu ook een Nachtraafkaas komt in samenwerking met een lokale producent is voor Nachtraaf-brouwer Lieven Onraedt dan ook een grote bijkomende meerwaarde voor zijn bierbelevingsproject.
Op de komende Boter- en Kaasfeesten zal in de Generaal Baron Jacquesstraat de nieuwe Diksmuidse kaas te proeven en te koop zijn, samen met de paté en de Nachtraafbieren zelf.  (DLD)