Diksmuide moet op 30 juni zijn 28 opvangplaatsen voor asielzoekers sluiten.  Negentien van deze opvangplaatsen zijn ondergebracht in de OCMW-woning in de Stationsstraat (foto).  Hierdoor kan aan dit huis een nieuwe functie gegeven worden.  Van OCMW-voorzitter Bart Laleman konden we vernemen dat het de bedoeling zou zijn om “De Klapstoel”, de laagdrempelige ontmoetingsplaats waar mensen die armoede en sociale uitsluiting ervaren welkom zijn en die zich nu bevindt in de Grauwe Broedersstraat, te verhuizen naar de Stationsstraat.  Daarnaast zou dit gebouw ook dienst kunnen doen als doorgangswoning voor mensen die zich tijdelijk in een noodsituatie bevinden.  Toch is over deze laatste mogelijkheid nog geen beslissing genomen, op vandaag is dit nog een denkpiste. Men onderzoekt momenteel of het haalbaar, dan wel opportuun is om De Klapstoel en een crisisopvang onder te brengen in één gebouw.

De sluiting van de opvangplaatsen voor asielzoekers, het zogenaamd Lokaal Opvang Initiatief (LOI) is een gevolg van een beslissing van de federale ministerraad.  Deze beslissing paste binnen de federale budgettaire maatregelen.  Bart Laleman betreurt dat dit Lokaal Opvang Initiatief (LOI) dat gedurende de voorbije jaren duurzaam vanuit het OCMW in Diksmuide werd uitgebouwd met één pennentrek van de kaart verdwijnt. Diksmuide werd echter voor voldongen feiten geplaatst zodat ze enkel kon kijken voor een nieuwe bestemming voor dit gebouw aan de Stationsstraat.  De overige opvangplaatsen waren ondergebracht in gehuurde woningen.  Hiervan werden inmiddels de huurcontracten opgezegd.

Naast onderdak bieden aan het initiatief “De Klapstoel”, zouden delen van het gebouw in de Stationsstraat ook voor een korte periode door het OCMW verhuurd kunnen worden aan mensen die zich tijdelijk in een noodsituatie bevinden. Op vandaag gebeurt dit in een doorgangswoning voor mannen in Beerst en voor vrouwen in een woning in Esen.  Het verblijf in een dergelijke doorgangswoning biedt een tijdelijke periode van woonzekerheid tot een duurzame oplossing voor de huisvestingssituatie is gevonden.  Deze crisisopvang wordt georganiseerd voor personen, hetzij als samenwonenden, of als ouder met kinderen of als alleenstaande die zich in een precaire woonsituatie bevinden door uithuiszetting, relationele problemen, woonwagenproblematiek, dakloosheid, een woningbrand, … Voor Bart Laleman zijn de huidige doorgangswoningen gelokaliseerd in deelgemeenten maar de ervaring heeft geleerd dat dit zorgt voor mobiliteitsproblemen.  Door een doorgangswoning aan te bieden in het centrum, zou men er alvast voor zorgen dat deze mensen, die zich reeds in een noodsituatie bevinden, niet alleen makkelijker gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer maar zich ook dichter bevinden bij de winkels en scholen. Maar vraag is dus nog voor OCMW-voorzitter Bart Laleman of een dergelijke crisisopvang te combineren is met De Klapstoel. (DLD)