Met een unanieme beslissing heeft donderdagavond de politieraad van politiezone Polder beslist om volop te gaan om het nieuw te bouwen politiekantoor van politiezone Polder te bouwen op de voormalige rijkswachtsite in de Rijkswachtstraat te Diksmuide.  Op het 5.200 m² groot terrein, dat 90 meter diep is en 70 meter breed en zich bevindt aan de overzijde van warenhuis Colruyt, wil ze een nieuw kantoor bouwen dat twee bouwlagen telt en een dak dat voldoet aan het normenboek van de federale politie.  Daarachter komt dan nog eens een ruime parkeerplaats voor dienstvoertuigen en private wagens van de medewerkers. Voor politieraadsvoorzitter Lies Laridon is dit alvast een grote stap voor politiezone Polder.

In de aanloop naar deze politieraad werden de laatste twee mogelijkheden tegenover elkaar afgewogen : een nieuwbouw op de nieuw te realiseren ambachtelijke zone in Kaaskerke enerzijds en anderzijds een nieuwbouw op de gronden van de voormalige rijkswachtsite aan de Rijkswachtstraat in Diksmuide.  Beide percelen zijn zowat 5.000 m² groot.
Het project Kaaskerke kende alvast de nadelen dat er geen ondergrondse verdieping mogelijk is voor ondermeer de wapenkamer.  Daarnaast is men ook afhankelijk van de realisatie van de omleidingsweg.  Tenslotte zouden de medewerkers hun wagen moeten parkeren op de publieke parking op de ambachtelijke zone.  Omdat men, naast de ringweg, nog een tweede ontsluiting wilde, diende een bijkomende weg aangelegd te worden waarvoor dan weer het ruimtelijk uitvoeringsplan moest gewijzigd worden.
Dan bood de voormalige rijkswachtsite meer troeven.  Niet alleen is er wel een ondergrondse verdieping mogelijk, daarnaast is er ook een betere ontsluiting naar Kortemark, Koekelare en Houthulst, de andere gemeenten die deel uitmaken van politiezone Polder.  Verder biedt de voormalige rijkswachtsite een betere zichtbaarheid voor de bevolking en zijn er betere voorzieningen voor het personeel in deze omgeving.  Maar ook voor deze site is er een probleem met de bestemming van deze gronden.  Op vandaag kennen deze een woonbestemming, die evenwel de mogelijkheid zou hebben om ervan af te wijken.  Nu moet enkel nog onderzocht worden in hoeverre deze woonbestemming verenigbaar is met de realisatie van het politiekantoor.  Maar deze hindernis zou niet onoverkomelijk zijn.  In het nieuw te bouwen kantoor zouden niet alleen de diensten die zich nu nog bevinden in de Sint-Sebastiaanslaan onderdak krijgen, ook het hoofdkantoor dat nu nog onderdak heeft in de voormalige rijkswachtgebouwen (foto) zou er uiteraard blijven.  Daarnaast zouden nog diensten overkomen van de politiekantoren in Kortemark, Koekelare en Houthulst. Vanuit de politiekantoren in de drie andere gemeenten van de politiezone Polder zouden nog enkel de wijkdiensten opereren.  In Diksmuide zouden ook de wijkinspecteurs kunnen werken vanuit het nieuwe kantoor, een bijkomend kantoor in het centrum wordt zo overbodig.
De gronden van de voormalige rijkswachtsite zijn op vandaag nog eigendom van de hogere overheid maar inmiddels is de onteigeningsmachtiging binnen zodat Diksmuide deze gronden kan verwerven.  Aansluitend kunnen ze dan overgedragen worden aan politiezone Polder.  Op de politieraad verdedigde raadsvoorzitter en Diksmuids burgemeester Lies Laridon de optie van de oude rijkswachtsite.  Voor haar was dit de beste optie.  Het politiecollege werd in zijn voorstel unaniem gevolgd door de raad.  Een timing voor de realisatie is nog niet voorspelbaar, daarvoor is het nog wachten op de bestemmingswijziging van deze gronden.  Het nieuwe gebouw zou een slordige 5 miljoen euro kosten. (DLD)