In de Graanstraat werden door woonmaatschappij IJzer en Zee de laatste 25 koopwoningen gerealiseerd van de Graanwijk die net 25 jaar geleden werd opgestart achter de Rijkswachtstraat.  Het was immers op 13 juli 1991 dat de Diksmuidse afdeling van de toenmalige Vlaamse Huisvestingsmaatschappij de 15 eerste sleutels van woningen in de Tarwestraat overhandigde aan de eigenaars.  Intussen heeft de inmiddels tot IJzer en Zee omgedoopte woonmaatschappij in deze wijk 93 woningen gebouwd.  Sinds de start van haar activiteiten in 1956 heeft deze sociale bouwmaatschappij  in Diksmuide al 251 woningen gerealiseerd.  Met de 25 laatste sociale koopwoningen in de Graanstraat is meteen ook het sociaal gedeelte van de Graanwijk voltooid.

In 1991 startte men achter de Rijkswachtstraat met een nieuwe wijk, de Graanwijk die een mix werd van sociale woningen en private projecten.  Gefaseerd bouwde enerzijds de sociale woonmaatschappij IJzer en Zee de koopwoningen en De Mandel zorgde anderzijds voor de sociale huurwoningen.  In 2010 bouwde IJzer en Zee in de Roggestraat nog 15 sociale koopwoningen wat toen de voorlaatste fase zou worden.  Maar de woningen werden dermate vlot verkocht dat Diksmuids burgemeester Lies Laridon, die namens de provincie in de raad van bestuur van IJzer en Zee zetelt, aandrong om meteen ook de resterende 25 koopwoningen te realiseren.  Deze werden nu voltooid en te koop aangeboden.  Kandidaat-kopers, die voldoen aan de voorwaarden van de Vlaamse regering die men terugvindt men op de website van IJzer en Zee, kunnen hiervoor terecht bij deze sociale bouwmaatschappij.  Dit kan telefonisch via 058/31.22.40, per mail via directie@ijzerenzee.be, of tijdens de zitdag in de kantoren in de Graanstraat 1 te Diksmuide, iedere donderdag van 17 uur tot 19 uur.   De woningen die een hoge isolatiewaarde hebben en waarvan de koopprijs varieert tussen 198.000 euro en 216.000 euro, bestaan uit 3 slaapkamers, een living met open keuken, een badkamer, berging en garage.  Er is ook een tuin aan gekoppeld.

Is hiermee het sociaal luik van IJzer en Zee in de Graanwijk voltooid, dit betekent niet het einde van haar Diksmuidse activiteiten.  Overigens heeft deze bouwmaatschappij al de voorbije 60 jaar 251 woningen gebouwd in Diksmuide: 8 woningen in 1956 op het Fernand Verstraeteplein en de Laure Fredericklaan, vanaf 1966 51 woningen in de Sint-Sebastiaanswijk en 85 woningen tussen 1977 en 1983 in de Kruidenwijk achter het kerkhof en het voormalig belastingskantoor in de Woumenweg.  In 2011 kwamen daar nog 14 woningen bij in de Lange Veldstraat en sinds 1991 93 woningen in de Graanwijk.  Maar dat betekent niet het einde van de Diksmuidse activiteiten van IJzer en Zee.  Zo wil ze de komende jaren nog sociale huizen bouwen op de nieuwe Tuinwijkverkaveling op de gronden Vandeweghe tussen de Tuinwijk, de Rijkswachtstraat en de Woumenweg.  En ook op de Vismarkt is inmiddels de ombouw van het voormalig klooster van de Zwart Zusters gestart.  In het voormalig kloostergebouw op de Vismarkt, waarvan de voorgevel met de dakkapellen moet behouden blijven, wil ze 6 sociale koopappartementen onderbrengen, in de Kwadestraat wil ze in het nieuw te bouwen complex op de gronden van het vroegere moederhuis 12 sociale huurappartementen aanbieden. In de voormalige kapel van de Zwart Zusters wil IJzer en Zee zijn Diksmuids kantoor, dat zich nu nog in de Graanstraat bevindt, onderbrengen. (DLD)