Vorige week donderdag nam de Diksmuidse Davidsfondsafdeling afscheid van haar voorzitter Jef Dumoulin.  Na meer dan 20 jaar de afdeling te hebben geleid, vond Jef het passend om de fakkel door te geven.  Dat gebeurde tijdens een verrassingsfeestje in aanwezigheid van nationaal Davidsfondsvoorzitter Peter Peene en Didier Vercooren, voorzitter van de Diksmuidse cultuurraad (foto).  De voorzitterstaak van de Diksmuidse Davidsfondsafdeling wordt voortaan opgenomen door een kwartet: de bestuursleden Marc Depoorter, Roger Roels, Ingrit Vanhercke en Thijs Vandewoude. Zij zullen de taken van het voorzitterschap onder elkaar verdelen.

Voor Jef Dumoulin het Davidsfonds begon te leiden in 1994, had hij reeds zijn sporen verdiend in het verenigingsleven.  Zo was hij reeds voorzitter van de Diksmuidse Culturele Raad en meteen ook een van de drijvende krachten achter de oprichting van CC Kruispunt en de stedelijke openbare bibliotheek.  In 1994 volgde hij dan Roger Roels op als voorzitter van de plaatselijke Davidsfondsafdeling. Als voorzitter bedacht hij het succesrijk concept van de Zet’jes, de sfeervolle concerten terwijl het publiek een drankje geserveerd krijgt. Hij haalde ook de lessenreeksen van Universiteit Vrije Tijd (het huidige Academia) naar de boterstad. Samen met zijn vrouw Regina groeide het vrijwilligerswerk algauw uit naar een fulltime job.
Herwig Callewaert, die bij het afscheid een kort overzicht gaf van Jefs voorzittersjaren, dankte Jef en zijn echtgenote Regina Tyberghien, die eveneens afscheid nam als bestuurslid, niet alleen namens het bestuur van Davidsfonds Diksmuide maar ook namens alle Diksmuidelingen voor hun jarenlange inzet voor cultuur in het algemeen en Davidsfonds Diksmuide in het bijzonder.  “Jullie beiden hebben meer dan één steen verlegd in de bedding van onze IJzerstad. We zijn jullie veel verschuldigd”, klonk het.
Nationaal Davidsfondsvoorzitter Peter Peene had er ook aan gehouden aanwezig te zijn op het afscheid van Jef Dumoulin die hij loofde als een bezieler en een inspirator.  Voor hem heeft Jef tijdens de voorbije 20 jaar de Diksmuidse afdeling uitgebouwd tot een open vereniging zonder de traditie uit het oog te verliezen.

Intussen heeft Davidsfonds Diksmuide al zijn eerste activiteit van het nieuwe werkjaar vastgelegd.  Op zaterdag 26 september is er ‘Vers Geperst: het grote boekenpakket’. Tussen 9.30 en 17 uur kan men in de foyer van CC Kruispunt vrijblijvend grasduinen in het ruime boekenaanbod van het Davidsfonds. Wie ter plaatse lid wordt of zijn lidmaatschap vernieuwt, krijgt er een verrassingsboek als geschenk. (DLD)