Niettegenstaande de zomerse periode blijft er mist hangen boven de poldergraslanden.  Reeds maandenlang was het uitkijken hoe Vlaamse minister Schauvlieghe landbouw en natuur zou kunnen verzoenen in dit zwaar beladen dossier van de bescherming van de historische poldergraslanden.   Maar de conceptnota die vorige week uiteindelijk met enkele maanden vertraging werd goedgekeurd zorgde er ook niet voor dat de mist mocht optrekken, de poldergraslanden blijven in nevelen gehuld.  Voor de definitieve kaart met de percelen die zullen ingekleurd worden als historisch permanent grasland is het zelfs wachten tot dit najaar.  Intussen blijven zowel de landbouwers als de natuurliefhebbers ook nog altijd met vragen zitten.

In de goedgekeurde conceptnota zitten wel enkele engagementen die vooral landbouwers een geruster gevoel moeten geven.  Blijven de 6.000 hectaren die reeds vroeger beschermd waren dit statuut behouden, daarnaast zijn er gronden die nu het statuut “ecologisch kwetsbaar blijvend grasland” (EKBG) krijgen.  Dit is een nieuwe term die vanaf 2016 zal zorgen voor een vorm van bescherming.  Toch zou men op dergelijke percelen verder op intensieve wijze aan landbouw kunnen doen.  Opmerkelijk is wel dat deze bijkomende gronden een bescherming krijgen via het landbouwbeleid en niet via de natuurwetgeving.  Dat is in tegenstelling tot de 6.000 hectaren die al beschermd zijn via de natuurwetgeving.  Er zijn dan ook vragen omtrent de juiste inhoud van deze bijkomende bescherming.  Daarenboven gelden bepalingen uit het Europees landbouwbeleid alleen voor landbouwers.  Gelden deze bepalingen dan niet voor andere eigenaars van dergelijke poldergraslanden?  Er wordt dan ook gevreesd voor rechtsonzekerheid.
Verder komt er een vrijstelling van bescherming voor bepaalde huiskavels.   Ook dit is voor landbouwers belangrijk want hierdoor blijft de noodzakelijke flexibiliteit dicht bij de landbouwzetel mogelijk.

Men verwacht dat de definitieve kaart van de weerhouden percelen met het statuut van historisch permanent grasland er komt tegen september 2015.  Pas dan zal de mist kunnen optrekken boven de poldergraslanden. (DLD)