Kersvers Vlaams cultuurminister Sven Gatz (OpenVLD) heeft zaterdagnamiddag een werkbezoek gebracht aan de Diksmuidse muziekclub 4AD.  Opmerkelijk was alvast dat Sven Gatz reeds de reputatie van de Diksmuidse muziekclub kende en dan ook nader kennis wou maken met de mensen achter 4AD.  Niet onbelangrijk in een periode waarin hij zijn beleid wil uitstippelen voor de komende vijf jaar.  Maar ook de Diksmuidse muziekclub krijgt het intussen de komende jaren niet makkelijk met de nu opgelegde besparing van 7,5 procent op haar subsidies.  Hierdoor moet ze het in 2015 en 2016 doen met een goeie 25.000 Euro minder aan werkingsmiddelen.  Minister Gatz was zich zaterdag bewust van de moeilijke opdracht die men hiermee geeft aan de cultuursector maar neemt 4AD als voorbeeld mee naar Brussel.  Men blijft immers in Diksmuide niet bij de pakken zitten bij deze gewijzigde subsidiemogelijkheden.  Zo weigert men als West-Vlaamse koppigaards bij 4AD te besparen op de programmatie.  Aan de Kleine Dijk probeert men andere creatievere oplossingen te vinden voor dit hopelijk tijdelijk financieel probleem.

Het lijkt een “liberale” gewoonte te zijn om één van de eerste werkbezoeken te brengen aan de Diksmuidse muziekclub 4AD.  Immers ook Diksmuids politicus Marc Deprez (Idee2006) bracht als kersvers Diksmuids jeugdschepen in 2001 één van zijn eerste werkbezoeken aan de Diksmuidse muziekclub die toen nog ondergebracht was aan de Bortierlaan in het voormalig café Oud België.  Toen werden de plannen gesmeed voor de huidige locatie aan de Kleine Dijk, in de voormalige Belgacomgebouwen.  De professionele muziekclub 4AD was een feit.  Intussen is de Diksmuidse muziekclub, met een programmatie die gevolgd wordt in zowat heel Vlaanderen, niet meer weg te denken in het Vlaams cultuurlandschap.  Het was dan ook niet helemaal onverwacht dat kersvers Vlaams minister Sven Gatz één van zijn eerste werkbezoeken aan 4AD bracht.

Sven Gatz was er zich zaterdag terdege van bewust dat de cultuursector in het algemeen, en muziekclub 4AD in het bijzonder, het de komende jaren niet makkelijk zal hebben.  Het was bij de vorming van de Vlaamse regering een politieke keuze om meer in te zetten op jeugd en iets minder op podiumkunsten, met de opgelegde besparingen tot gevolg.  Voor de Vlaamse regering moest de jeugd immers wat meer de hand boven het hoofd worden gehouden.  Toch hoeft voor Sven Gatz de beknibbeling op de subsidies er niet toe te leiden dat de cultuursector niet verder kan werken.  Maar dat er zich wijzigingen zullen opdringen, begrijpt hij.  Hij hoopt van zijn kant dat ook de cultuursector begrip zal hebben voor het noodzakelijk aanhalen van de broeksriem door de Vlaamse Overheid.  Toch hoopt hij dat de huidige besparing tijdelijk zal zijn zodat er na 2 jaar opnieuw kan opgebouwd worden. Maar na het werkbezoek had hij een goed gevoel bij de drive die hij blijft voelen bij 4AD, ondanks de besparingen.  De besparing leidt er immers aan de Kleine Dijk niet toe dat men er de armen laat zakken, integendeel.  De kop gaat er omhoog en men gaat er vechten tegen de wind in.

Voor Patrick Smagghe van 4AD zal de Diksmuidse muziekclub alvast in 2015 de subsidievermindering proberen op te lossen.  Op artistiek vlak besparen wil hij alvast niet want hierdoor zou het publiek immers gestraft worden.  Of dit nieuw financieel landschap er in 2016 toe zal leiden dat er op personeelsvlak – 4AD stelt op vandaag 6,5 personeelsleden te werk – een herschikking komt is nog geen uitgemaakte zaak.  Maar Patrick Smagghe bevestigde wel dat 4AD, zoals minister Sven Gatz terecht opmerkte, niet bij de pakken zal blijven zitten zodat de Diksmuidse muziekclub ook met minder subsidies blijvend van zich zal laten horen, tot in het verre Brussel.

Meer info over de Diksmuidse muziekclub 4AD: klik hier door naar 4AD. (DLD)