Maandagavond heeft Groen een toch wel speciaal postpakketje opgestuurd naar minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).  Deze laatste had vorige week de termijn laten verlopen waarbinnen de Vlaamse regering de afbakening van de te beschermen historische poldergraslanden moest vastleggen.  Tot grote ontsteltenis van ondermeer Groen die deze bescherming bij hoogdringendheid vroeg bij monde van haar kamerlid Bart Caron in het Vlaams parlement.  In dat pakketje een stukje van dat omstreden grasland en een kalender waarop volgens Groen de minister haar deadlines kan noteren.  Intussen nemen de meeste Diksmuidse fracties wat genuanceerdere standpunten in dan hun partijgenoten voor het Vlaamse parlement.

Diksmuids schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) is, evenals zijn partijgenoot John Crombez voor het Vlaams parlement voor een spoedige afbakening van de historische poldergraslanden.  Maar voor Kurt Vanlerberghe dreigt dit dossier te verrotten onder druk van het lobbywerk.  Verder betreurt hij dat hierdoor de kloof tussen natuur en landbouw opnieuw groter dreigt te worden.  Nochtans kan dit voor hem anders en dat wordt bewezen voor Vanlerberghe in Diksmuide waar er binnen de milieu- en landbouwraad wel een traditie van constructieve samenwerking is tussen de natuur- en landbouwsector.  Maar deze samenwerking dreigt ook in Diksmuide, door dossiers als deze van de bescherming van de poldergraslanden waar iedereen zich op wil profileren, in gevaar te komen, aldus nog Kurt Vanlerberghe.

Voor het Vlaams parlement trekt N-VA opvallend de groene kaart bij monde van haar kamerlid Wilfried Vandaele.  Hiermee komt ze openlijk in conflict met minister Schauvliege die als CD&V-er nochtans met N-VA in de Vlaamse meerderheid zit.  De Diksmuidse N-VA-fractie wil de beschermingsoproep van N-VA-er Vandaele wel volgen, zij het wel genuanceerder.   Volgens haar plaatselijke woordvoerder Bart Verbrugghe blijft het lokaal N-VA-standpunt nog altijd de bescherming van deze poldergraslanden.  Staat ze hiermee achter het groene voorstel van haar partijgenoot Wilfried Vandaele, toch stelt ze de bijkomende nuance dat er bijkomende compensaties mogen zijn voor de landbouw bij eventueel bewezen bedrijfsverlies. Deze nuance werd vooralsnog niet overgenomen door het Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele in zijn betoog.

Tijdens het debat voor het Vlaams parlement stelde minister Schauvliege dat de meerderheid snel een evenwichtige beslissing moet nemen, een beslissing die het evenwicht moet bewaren tussen natuur en landbouw. Die beslissing moet voor haar enerzijds de poldergraslanden beschermen, maar er anderzijds ookvoor zorgen dat Vlaanderen een leefbare landbouwsector heeft.  Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V) liet zich niet verleiden om inhoudelijk in te gaan op de problematiek van de poldergraslanden.  Wel stelde ze minister Schauvliege te begrijpen dat ze liever een goed akkoord heeft dan een snel akkoord.

Ook voor OpenVLD was het in het Vlaams parlement belangrijk dat er gezocht wordt naar een evenwicht tussen natuur en landbouw, dat er gewerkt wordt aan een verzoening tussen de ecologische aspecten enerzijds en de economische aspecten anderzijds ten behoeve van de landbouw die er actief is. Voor Lydia Peeters van Open VLD is het belangrijk dat men graag en heel snel wil weten welke beheersmaatregelen er straks worden opgelegd en in welke mate ze een impact hebben op het landbouwleven.  Daar was de liberale boodschap dan weer iets genuanceerder dan de oproep van haar partijgenoten in Diksmuide die de verdere bescherming van graslanden een halt willen toeroepen. (DLD)