Ruim 400 leerlingen van de tweede graad basisonderwijs hebben de voorbije week deelgenomen aan de ‘Wereldwaterweek’ in het bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen. Ze werden daarbij voor een halve dag op sleeptouw genomen door vier watergidsen : de waterprofessor, de waterdirigent, de waterspotter en de wereldwaterreiziger.  Elk om beurt brachten ze een andere kijk op het water en toonden ze hoe veelzijdig de betekenis van water kan zijn. Maar op deze manier werd ook getracht de kinderen te leren hoe ze zorgzaam kunnen omgaan met water.

Het was reeds de vierde maal dat de provincie West-Vlaanderen in De Blankaart de Wereldwaterweek organiseerde.  Dat gebeurt naar aanleiding van de internationale Wereldwaterdag die dit jaar doorging op 22 maart.  Deze internationale Wereldwaterdag werd in het leven geroepen door de Verenigde Naties in 1992. Met dit initiatief wil ze aandacht vragen voor het belang van water voor iedereen. De Wereldwaterdag kadert binnen haar Duurzame Ontwikkelingsdoelen met betrekking tot het verminderen van armoede en het bouwen aan duurzame ontwikkeling.
De ‘Wereldwaterweek’ in de Blankaart is op zijn beurt een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met Natuurpunt, het Regionaal Landschap Westhoek en de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Veurne, Alveringem, Kortemark, Staden en Hooglede. (DLD)