De Mesense burgemeester Sandy Evrard, die lesgever is aan de Diksmuidse slagers- en traiteurschool, wordt het uithangbord van deze school van het gemeenschapsonderwijs.  Straks zullen affiches van hem met een leerling in het straatbeeld verschijnen waarmee meteen ook de openschooldag van 29 maart wordt aangekondigd.  Zo wordt ook het knelpuntberoep “slager-traiteur” in de kijker geplaatst.  Zowel in het dagonderwijs als in het volwassenenonderwijs van Cervo-Go kan dit vak in Kaaskerke aangeleerd worden.  En met succes want alle afgestudeerde slager-traiteur-leerlingen uit het Cervo-Go-onderwijs weten zich van een job verzekerd.  Maar dit volwassenenonderwijs biedt nog meer kansen want Cervo-Go voert “levenslang leren” als fundamenteel recht hoog in het vaandel.  Niet evident in deze periode van onderwijsbesparingen.

Volgens Cervo-Go-directeur Evelyne De Spriet treffen de zware besparingen van de nieuwe regering zwaar de onderwijssector in het algemeen en deze van het volwassenenonderwijs, waarvoor zij bevoegd is, in het bijzonder.  Zo wordt hierdoor het inschrijvingsgeld per lestijd verhoogd van 1,15 euro naar 1,5 euro.  Maar bij Cervo-Go wil men deze meerkost, die men moet doorrekenen aan de cursisten, compenseren via lagere opleidingskosten.  Zo worden maaltijden, die bereid worden tijdens de cursus slager-traiteur, doorverkocht aan scholen uit het net van het gemeenschapsonderwijs.  Hierdoor kan men de totale kost voor de cursisten op hetzelfde niveau houden.  Voor directeur De Spriet blijft het immers de betrachting van Cervo Go om een kwaliteitsvol aanbod aan opleidingen te blijven aanbieden.  Hiermee blijft men goed opgeleide arbeidskrachten afleveren aan de arbeidsmarkt.

Vanaf september wil men naast de bestaande opleidingen, ook starten met de opleiding ‘operator verspaning’ voor de metaalsector die de vacatures voor insteller-bedieners maar moeilijk ingevuld krijgt.  Daarnaast komt er ook een opleiding van ‘polyvalent verkoper’, zeg maar de handelsreiziger.  Maar bij Cervo-Go is men er zich ook van bewust dat men moet blijven investeren in knelpuntberoepen als dat van slager-traiteur en men blijft ook de vinger houden aan de digitale pols.  Zo gaan de opleidingen binnen de afdeling informatica al veel verder dan het aanbieden van office-paketten.  Wie alles wil weten of drone-fotografie, 3D-printen, app-inventors en webdesign kan bij dit volwassenenonderwijs terecht.  Het aanbod is overigens vrij divers met opleidingen gastronomie, beauty & wellness, hout en bouw, automechanica, elektriciteit, fietstechnieken, talen, …
Overigens kunnen sinds enkele jaren ook mensen, die niet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs, terecht in dit centrum voor volwassenenonderwijs.  Via de opleiding tweedekansonderwijs wil men iedereen die dat wenst alsnog een tweede kans geven.

Voor het volledig aanbod verwijzen we naar www.cervogo.be.  Men kan zich trouwens ook online inschrijven via deze vernieuwde website.  Maar voor meer info kan men uiteraard ook gewoon langsgaan op de openscholendag op 29 maart van 14 u tot 17 u in de lokalen aan de Kaaskerkestraat 22 te Diksmuide. (DLD)