Op vrijdag 17 oktober is er Lichtfront, een provinciale GoneWest-organisatie waarbij tussen 19 uur en 20.30 uur de frontlijn van eind 1914 in de Westhoek in vuur wordt gezet.  Over een afstand van 84 kilometer, van het strand in NIeuwpoort tot in Ploegsteert wordt die frontlijn opgelicht door een mensenketting van 8.400 fakkeldragers.  Om de 10 meter houdt een deelnemer een fakkel vast.  Lichtfront loopt voor 18 kilometer op Diksmuids grondgebied langs de IJzer en 2.200 fakkeldragers zorgen er voor de vuurketting. Daarnaast wordt er ook nog een vuurkunstwerk aangestoken aan de IJzertoren waar ook de 600.000 namen geprojecteerd worden van burgers en militairen die het leven lieten in België tijdens die eerste wereldoorlog.  Lichtfront is ook live te volgen op Canvas tussen 19 uur en 20.30 uur.

De eerste golf fakkels die ook door Diksmuide trekt, wordt aangestoken vanaf 18.50 uur.  Om 18.55 uur wordt dan aan de IJzertoren het vuurkunstwerk gestart.  Dat gebeurt door ondermeer de Franse en de Senegalese ambassadeur, twee landen met veel oorlogsslachtoffers in Diksmuide.  Verder zal ook de viceminister-president van de Vlaamse Regering Annemie Turtelboom aanwezig zijn naast provinciaal gedeputeerde Franky De Block en Diksmuids burgemeester Lies Laridon.
Met fakkels wordt een vuurschaal in brand gestoken die het vuur via lonten naar 2 houten sculpturen van elk 5 meter hoogte moet leiden.  De sculpturen moeten eerst gloeien  en vervolgens heftig branden door het aanwezig Bengaals vuur.  Eens het hout opgebrand is zal een metalen kunstwerk van de hand van Diksmuids kunstenaar Patrick Steen verschijnen.
Op dat ogenblik zal VRT-oorlogscorrespondent Rudi Vranckx er ook voorlezen uit brieven van frontsoldaten en actuele oorlogsslachtoffers.  Het projecteren van de 600.000 namen van slachtoffers op de Ijzertoren is voorzien tussen 19 uur en 24 uur.  Overigens wordt de projectie van deze namenlijst aan het Albert I-monument in Nieuwpoort gestart door de bijna 100-jarige Anna Vuylsteke uit Diksmuide.  Ze zal dit doen door aan een hendel van het historisch sluizencomplex te draaien.

Meer info over Lichtfront, die vrijdagavond gratis bij te wonen is, is terug te vinden op www.gonewest.be/nl/lichtfront (DLD)