Joseph-WillaertOp 2 april overleed in Oostende de in Leke geboren kunstschilder Joseph Willaert.  Geboren in 1936 in Leke verhuisde hij met zijn familie naar Oostende in 1950 waar hij, vooral vanaf 1967, zijn schilderkunsten ontplooide.  Opmerkelijk in de werken van Joseph Willaert was dat hij er steevast een stukje humor in verwerkte.  Voor sommige kunstkenners was Willaert “eenvoudig en geestig”, voor anderen maakte hij deel uit van de groep van “De Nieuwe Visie”, zo is te horen in Leke.

Ook al heeft Joseph Willaert nooit een academische opleiding genoten, toch heeft hij met zijn kunstwerken tentoonstellingen opgefleurd in binnen- en buitenland.  Zo vertegenwoordigde hij zelfs België op de Biënnale in Venetië.  Tenslotte was het nog opmerkelijk dat in veel werken van Joseph Willaert elementen uit zijn Leekse jeugdjaren terug te vinden waren.  En zijn naam wordt wel vereeuwigd in het Brussels metrostation Clemenceau waarvoor hij een opdracht kreeg.  Zo konden reeds duizenden reizigers doorheen het landschap van Joseph Willaert reizen.
Vorige zomer nam Joseph Willaert wellicht onbewust afscheid van zijn geboortedorp tijdens “Kunstzomer 2013” .  Op deze kunstroute stonden naast de werken van die andere Leekse kunstschilder Albert Depoorter, ook deze van Joseph Willaert centraal in de Leekse Sint-Niklaaskerk.  Door zijn ziekte kon hij er toen reeds niet meer bij zijn op de voorstelling.  Joseph Willaert werd op 8 april begraven. (DLD)