Zondagmorgen werd onder ruime belangstelling Diksmuides volkstuincomplex ’t Spoor geopend in een tuin tussen de Koning Albertstraat en WZC Yserheem.  Dit volkstuincomplex, dat komt in de tuin van deze OCMW-noodwoning aan huisnummer 55 ter hoogte van de spoorwegviaduct biedt ondermeer plaats aan 12 volkstuintjes.  Deze kunnen gebruikt worden voor een jaarbijdrage van 25 euro.  Volgens schepen Karline Ramboer is er nog één volkstuintje vrij.  Voor wie zijn groene vingers voelt kriebelen maar zelf geen eigen tuin heeft is dit dus de zogenaamde last minute voor Diksmuides volkstuincomplex want het plant- en zaaiseizoen staat voor de deur.

De opening ging zondag door in het kader van de Dag van het Park die voor de 26ste maal werd georganiseerd in Diksmuide.  Opmerkelijk is dat aan Diksmuides volkstuincomplex naast een bijenhotel ook een ergotuin is gekoppeld waar bejaarden van het naburige WZC Yserheem kunnen tuinieren in verhoogde plantbakken.  Voor OCMW-voorzitter Bart Laleman is dit belangrijk voor de Yserheembewoners omdat velen van hen komen uit een landelijke omgeving.  Zo kunnen zij een beetje terugkeren naar hun roots.  Daarenboven kan men hiermee de Yserheembewoners ook een beetje meer uit hun isolement halen.  Daarnaast zijn deze moestuinbakken ook toegankelijk voor mensen met een beperking.
Dit volkstuincomplex dat werd uitgerust door Diksmuides stedelijke diensten en financieel ondersteund wordt door de Vlaamse Landmaatschappij, zal volgens schepen Martin Obin straks ook zijn hemelwater kunnen halen uit een naburige sloot die zal verbreed worden.  Ook van het hemelwater van de OCMW-woning zullen de tuiniers van het volkstuincomplex gebruik kunnen maken. Bij de dagelijkse werking zal tuindersvereniging Tuinhier een oogje in het zeil houden en ondersteuning geven. (DLD)

Foto : Albert Ommey